Povratak bh. državljana iz Sirije odgađa se do daljnjeg

Povratak je odgođen do daljnjeg zbog novonastale situacije u Siriji (EPA)

Povratak devet državljana u Bosnu i Hercegovinu iz Sirije, koji je bio planiran za danas, odgođen je zbog napada koje Turska vojska izvodi na kurdske položaje na granici s tom zemljom.

Iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine Al Jazeeri Balkans rečeno je da je povratak tih osoba bio predviđen za danas, ali je odgođen do daljnjeg zbog novonastale situacije u Siriji.

U Bosnu i Hercegovinu treba biti deportirana grupa osoba koje su se u proteklom periodu borile na strani oružane grupe ISIL, a koje su nakon poraza u zatvorima pod kontrolom kurdskih snaga.

Kazna zbog ratovanja na stranom ratištu

Za njih je utvrđeno da su državljani Bosne i Hercegovine i da su na potjernicama Interpola, čime su ispunjeni uvjeti za deportaciju u Bosnu i Hercegovinu, gdje će biti procesuirani prema krivičnim zakonima te države.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine radi na uspostavi posebnog koordinacijskog tijela koje bi se bavilo povratkom osoba trenutno smještenih u kampovima i zatvorima u Siriji i Iraku.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nedavno je rekao da su bh. vlasti potvrdile identitet između 25 i 30 osoba koje su boravile u Siriji i Iraku i povezane su s raznim organizacijama, a sada u izbjegličkim ili zarobljeničkim kampovima čekaju na povratak u Bosnu i Hercegovinu.

Izvor: Al Jazeera