Oglasi

Povratak Bećirovića na staru funkciju

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio nove državne ministre Fahrudina Radončića (SBBBiH) i Zekerijaha Osmića (SDPBiH) te zamjenicu ministra Editu Đapo (SBBBiH).

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za zamjenika predsjednika toga tijela iz reda bošnjačkog naroda izabrao je u četvrtak Denisa Bećirovića iz Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, nepunih mjesec dana nakon što je on odlukom istog tog doma smijenjen sa te pozicije.

Od 41 zastupnika, koliko ih je učestvovalo u odlučivanju, 26 je glasalo za Bećirovića, sedam ih je bilo protiv, a osam suzdržanih.

Ishodom glasanja ujedno je potvrđeno funkcioniranje nove vladajuće većine, koju, uz SDPBiH, čini još pet stranaka: Savez za bolju budućnost (SBB) Bosne i Hercegovine, Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS).

Bećirović je bio jedini kandidat za bošnjačkog zamjenika predsjednika Zastupničkog doma, a predložio ga je predsjednik kluba zastupnika SDPBiH Saša Magazinović, ne ponudivši pritom nikakvo obrazloženje.

O prijedlogu se nije raspravljalo, pa je cijeli postupak predlaganja i glasanja završen za desetak minuta.

Potvrđeni novi ministri

Na smjeni Bećirovića provedenoj u oktobru insistirale su političke stranke iz Republike Srpske (RS), a u tome im se pridružila i Stranka demokratske akcije (SDA), koja je od ove sedmice i službeno u opoziciji.

Zastupnički dom je u nastavku sjednice u Sarajevu potvrdio Odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande o imenovanju ministara i zamjenice ministra u Vijeću ministara.

Bevanda je donio odluku o imenovanju Fahrudina Radončića (SBBBiH) za ministra sigurnosti, Zekerijaha Osmića (SDPBiH) za ministra odbrane i Editu Đapo (SBBBiH) za zamjenicu ministra finansija i trezora, nakon što su ranije sa tih pozicija smijenjeni ministri Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović te zamjenik ministra Fuad Kasumović, kadrovi SDA.

Za potvrđivanje odluke o imenovanju novih ministara i zamjenice ministra glasalo je 29 poslanika, devet poslanika je bilo protiv.

Novoimenovani ministri i i zamjenica ministra dali su svečanu izjavu.

Izvor: Al Jazeera i agencije