Oglasi

Povjerljivi dokument o Brexitu bez dogovora: Britanija će se suočiti s nestašicama

Nedostajat će lijekova, hrane i goriva, bit će zastoj u saobraćaju, a porast će troškovi socijalne brige, kaže se u izvještaju.
Republika Irska, Sjeverna IrskaJohnson želi sporazum bez 'backstopa', zaštitnog mehanizma koji osigurava da i nakon Brexita neće biti granice između Irske i Sjeverne IrskeEPA - Arhiva

Velika Britanija suočit će se s nestašicom goriva, hrane i lijekova, padom i zastojima u svojim lukama, tvrdom granicom sa Irskom i rastućim troškovima socijalne brige ako napusti Evropsku uniju bez dogovora, navodi u nedjelju Sunday Times pozivajući se na povjerljivi vladinin izvještaj koje je procurilo do tog medija.

Sunday Times navodi da je dobio dokument sastavljen ovog mjeseca u uredu vlade pod šifriranim nazivom „Operacija Yellowhammer“, koje nudi rijedak pogled na prikriveno planiranje koje provodi vlada kako bi spriječila katastrofalni kolaps u nacionalnoj infrastrukturi.

Dodaju i da je tu riječ o rizicima Brexita bez dogovora, te da su prognoze koje je izradio vladin ured najvjerojatniji „udari“, a ne najgori scenarij za Veliku Britaniju, prenosi Hina.

Poremećaji u lukama

U tim se prognozama kaže i da čak 85 posto kamiona koji koriste prijelaze glavnih kanala „možda nisu spremni“ za francuske običaje, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri mjeseca prije nego što se poboljša protok saobraćaja.

Vlada također vjeruje da će tvrda granica između britanske provincije Sjeverne Irske i Republike Irske biti vjerovatna, jer će se trenutni planovi za izbjegavanje široko rasprostranjenih provjera pokazati neodrživim.

Taj „osjetljivi“ dokument daje najcjelovitiju procjenu spremnosti Velike Britanije za Brexit bez dogovora.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.