Povjerenici za otpad u hrvatskim firmama

Prema hrvatskom zakonu o upravljanju otpadom, svaka kompanija i institucija s više od 50 zaposlenih morala je da obrazuje jednog radnika da bude povjerenik za otpad i još jednog da mu bude zamjenik.

Poduzetnici su se od početka bunili protiv te obaveze, nazivajući je – parafiskalnim nametom. Novi ministar zaštite okoliša je ukinuo program obrazovanja povjerenika i najavio da će tu zakonsku obavezu mijenjati.

No, dok se ne promijeni zakon, povjerenici su i dalje obaveza. Ali, nemaju se gdje obrazovati, a inspektori istovremeno imaju pravo naplaćivati kazne.

Svjetski poznati plesni ansambl Lado, škole, knjižare, radionice i tvornice… Svi su oni morali izdvojiti između 400 eura i 650 eura za tečajeve svojih radnika, koji su tako postali povjerenici i zamjenici povjerenika za otpad, ili platiti kaznu 40 hiljada eura. Hrvatska udruga poslodavaca od početka se protivila ovoj obavezi.

“To je jedna suluda parafiskalna obaveza. Danas je problem poduzetnička klima, nespremnost ljudi da otvore radna mjesta. Kada bi hrvatske propise primijenili na grad Pariz, svi restorani bi u jednom danu bili zatvoreni”, kazao je Petar Lovrić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Novi program obrazovanja

No, propis o povjerenicima za otpad se mijenja. Novi ministar je ukinuo tu obavezu i najavio donošenje novog programa obrazovanja.

“Osim što je bio skup, odnosio se samo na tvrtke koje imaju više od 50 zaposlenih, bez utvrđivanja kriterija kakvu vrstu otpada te tvrtke proizvode. Treba vidjeti da li te kriterije mijenjati i kako taj program provoditi”, istakla je Lidija Runko Luttenberger, pomoćnica ministra zaštite okoliša.

Bivši ministar smatra kako je to korak unazad, jer se ruši najvažniji stup u upravljanju otpadom – edukacija.

“Ukoliko nemamo ovaj prvi stup, ukoliko ga rušimo, nema učinkovitog sustava, ponovno se nećemo pomaknuti prema naprijed po pitanju smanjivanja količine otpada koji nastaje”, kazao je Mihael Zmajlović, bivši ministar zaštite okoliša.

Ali, ne nastaje u svakoj firmi sa 50 zaposlenih ista količina otpada, kažu u privrednoj komori. Smeta ih što su u istoj poziciji bili plesači i automehaničari.

“Mi se zalažemo za to da kriteriji budu redefinirani, da se u obzir uzme vrsta i količina otpada koji se generira prilikom obavljanja djelatnosti”, rekla je Dijana Varlec iz Hrvatske privredne komore.

Prema sadašnjem zakonu 3.700 firmi mora obrazovati povjerenike i njihove zamjenike za otpad. To je ukupno 7.400 osoba. Procjenjuje se da je to ukupni trošak od oko dva i pol miliona eura.

Program će se i dalje provoditi

Većina je dosad već ispunila tu obavezu, a na Visokom učilištu Algebra i dalje se održavaju tečajevi za povjerenike za otpad.

“Na kraju krajeva program će se i dalje provoditi, pošto zakon je još na snazi. I pošto i ministarstvo i inspekcije još uvijek traže potvrde koje moraju poduzetnici imati i vjerojatno će se nekakav kompromis u tome slučaju naći, da će biti na korist poduzetnicima”, zaključio je Hrvoje Balen s Visokog učilišta Algebra.

U Ministarstvu zaštite okoliša potvrđuju da će biti promjena. Ali, ne znaju hoće li se raditi novi zakon ili tek izmjene postojećeg, jer tek osnivaju radne grupe i povjerenstva koje će se time baviti.

Izvor: Al Jazeera