Povijesni trgovinski sporazum Kanade i EU

Europska komisija i Kanada potpisale su sporazum o slobodnoj trgovini, vrijedan više milijardi eura. On bi trebao spojiti dva velika svjetska gospodarstva i ucrtati put Europi za čak i veći trgovački sporazum sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon četiri i pol godine pregovora s velikim nesuglasicama o kvotama za kanadsku govedinu i europski sir, konačno je stavljen potpis na sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i Kanade.

Europska komisija zadovoljna je što je ovo poglavlje završeno, kako bi novo, mnogo profitabilnije, moglo početi.

‘Kamen temeljac za integrirano transatlansko tržište’

“Ovo je ključno dostignuće za transatlantsku ekonomiju i kamen temeljac za integrirano transatlantsko tržište. Dugo sam se zalagao za ovo i ponosan sam da je Komisija učinila potrebne korake u tom pravcu”, istaknuo je Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije.

Ovo je veliki napredak za europske planove o slobodnoj trgovini, budući da su do sada poduzeli slične, ali opsegom mnogo manje sporazume sa Singapurom i Južnom Korejom.

“Ovo je važan sporazum, doista. Najveći sporazum koji je naša zemlja ikada napravila. Povijesna pobjeda za Kanadu. Ovo praktički za kanadske kompanije znači pristup tržištu od pola milijarde kupaca i tisuće radnih mjesta za Kanađane”, rekao je kanadski premijer Stephen Harper.

Put k sporazumu s SAD-om

Sporazum će omogućiti povećanje bilateralne trgovine roba i usluga za petinu, što bi njihovu vrijednost trebalo podići na 25,7 milijardi eura godišnje. Dobra vijest za europske ministre trgovine koji su se sastali u Luksemburgu.

“Prema našim kalkulacijama, izvoz europskih proizvoda u Kanadu porastao je za 24 posto, odnosno za 17 milijardi eura. Dakle, mnogo. Također, ovo je vrlo bitno za predstojeći kongres Transatlantske trgovine i investicijskog partnerstva između EU i SAD-a”, naglasila je Ewa Bjorling, švedska ministrica trgovine.

Sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD-om, koji bi obuhvatio blizu pola svjetske ekonomije, naišao je na poteškoće, nakon što su pregovori ovog mjeseca otkazani zbog privremene obustave rada Vlade u Washingtonu.

Europska komisija pregovara o slobodnoj trgovini s još 80 zemalja u ime svih 28 članica Europske unije, a poteškoće u pregovorima s Kanadom samo pokazuju koliko ovakvi sporazumi znaju biti složeni.

Izvor: Al Jazeera