Povezivanje regije glavna tema samita EU-Zapadni Balkan

Domaćin sastanka bit će Bojko Borisov, premijer Bugarske koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a (EPA)

Povezivanje država regije bit će glavna tema Samita Evropske unije i Zapadnog Balkana koji će biti održan 17. maja u Sofiji, pokazuje zvanična agenda Samita.

Bit će to prvi sastanak u tom formatu, pa i značaju, poslije Samita u Solunu 2003. godine, a ideja je, sudeći prema najavama briselskih zvaničnika, „ubrizgavanje“ nove energije u odnose EU-a i Zapadnog Balkana.

Samit će okupiti šefove država i vlada članica EU-a i lidere šest „balkanskih partnera“, kako to naziva Unija kada govori o Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Kosovu.

Očekuje se kako će lideri stići u Sofiju 16. maja kada će imati zajedničku neformalnu večeru.

Dan kasnije bit će održana plenarna sjednica o povezivanju, nakon čega se očekuje radni ručak na kojem će razgovarati o tome kako pristupiti zajedničkim izazovima.

Zajednički izazovi

Domaćin sastanka bit će Bojko Borisov, premijer Bugarske koja trenutno predsjedava Vijećem EU-a.

Očekuje se kako će samitu prisustvovati visoka predstavnica za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johannes Hahn, a predsjedavat će, najvjerovatnije, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, koji će, zajedno sa predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predstavljati EU.

Neki od ciljeva Samita bit će osnaživanje veza između EU-a i Zapadnog Balkana kada je riječ o infrastrukturi, digitalizaciji i ljudima, kao i tješnja saradnja u suočavanju sa zajedničkim izazovima kao što su sigurnost, migracija, geopolitički razvoj i dobrosusjedski odnosi, piše briselski portal European Western Balkans.

Agenda za povezivanje ima značajno mjesto u planu EU-a za Zapadni Balkan još od njegovog predstavljanja u okviru Berlinskog procesa 2014. godine, na osnovu procjene kako je bolje povezivanje u regiji, kao i između Zapadnog Balkana i EU-a, ključni faktor razvoja i otvaranja novih radnih mjesta.

Jačanje veza

U „Kredibilnoj perspektivi proširenja za pojačan angažman EU na Zapadnom Balkanu“, koja je predstavljena u februaru, navodi se, međutim, kako mnoge obaveze iz regionalnih sporazuma nisu još ispunjene i kako se države moraju potpuno uskladiti sa sporazumima o energetskoj i transportnoj zajednici kao i pravilima Unije značajnim za oblast evropske zajedničke avijacije.

Zbog toga će, kako se ocjenjuje, Samit biti mjesto za razgovor regionalnih lidera o provođenju takvih dogovora, ali i šansa da se postignu novi sporazumi i eventualno stvore nove inicijative.

„Nastojat ćemo ojačati veze sa i u regiji“, rekao je u februaru Tusk i objasnio kako se to odnosi na više investicija u transportnu infrastrukturu, preko jačanja razmjene u oblasti obrazovanja i kulture kako bi se ubrzala i olakšala komunikacija među građanima.

„Samit će također imati za cilj jačanje saradnje u oblasti od uzajamnog interesa, uključujući sigurnost i migraciju“, dodao je on.

Izvor: Agencije