Povezivanje balkanskih ekonomija u fokusu skupa u Ohridu

Edi Rama, Aleksandar Vučić i Zoran Zaev trebali bi razgovarati i s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija (Tanja Vali? / Tanjug)

Čelnici država Zapadnog Balkana okupit će se na dvodnevnom radnom sastanku, koji u subotu počinje u Ohridu.

U okviru tog skupa, najavljeni su trilateralni razgovori predsjednika Srbije Aleksandra Vučića te premijera Sjeverne Makedonije i Albanije, Zorana Zaeva i Edija Rame, javila je Beta.

Njih bi trojica, kako je najavljeno iz Vučićevog kabineta, trebali u nedjelju razgovarati s predstavnicima međunarodnih organizacija i institucija.

Vučić je, u najavi sastanka, rekao kako je “za Srbiju veoma važno uklanjanje prepreka slobodnom protoku robe, kapitala, usluga i ljudi u regionu” te da bi “u inicijativi za povezivanje šest zapadnobalkanskih ekonomija želeo da vidi i Prištinu, i Podgoricu, i Sarajevo”.

Dolaze i Zvizdić i Sekulić

Radnom sastanku u Ohridu trebali bi prisustvovati i Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, te ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić.

Najavljena je i plenarna sjednica čelnika Zapadnog Balkana s predstavnicima Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Regionalnog vijeća za suradnju (RCC), Europske komisije, Svjetske banke i Europske investicijske banke (EIB).

U najavama skupa rečeno je da će u fokusu razgovora biti brži protok ljudi, roba, kapitala i usluga, veća stopa zapošljavanja i investicija, smanjenje emisije štetnih plinova, kao i ukidanje regionalnih prepreka u povezivanju balkanskih ekonomija.

Izvor: Agencije