Oglasi

Povećan broj zahtjeva za azil u EU iz Venecuele

Za 50 posto u februaru je uvećan broj zahtjeva za azil iz te južnoameričke zemlje, navode u Evropskoj službi za podršku azila.
Tijekom februara Evropskoj uniji stiglo oko 4.000 zahtjeva za azil građana VenecueleEPA Ilustracija

Politička kriza u Karakasu dovela je do povećanja broja zahteva za azil iz Venecuele u EU za 50 odsto u februaru ove godine, saopštila je Evropska služba za podšku azila (European Asylum Support Office - EASO).

Gradani Venecuele su odmah iza Sirije po broju zahteva za azil, navodi se u saopštenju i dodaje da je bilo oko 4.000 zahteva tokom februara.

"Nikada ranije iz te zemlje nismo dobili toliko zahteva samo tokom jednog meseca", dodala je ta evropska služba.

Najviše zahtjeva za azil iz Sirije

U Venecueli je u februaru dodatno pogoršana politička situacija nakon što je čelnik opozicije Huan Gvaido 23. januara sebe proglasio privremenim predsednikom države.

Predsednik Nikolas Maduro je u februaru zatvorio deo granice kako bi onemogućio prolazak američke humanitarne pomoći, jer optužuje SAD koje podržavaju opoziciju da žele da organizuju puč preko te pomoći.

Zemlja se suočava sa nestašicom hrane i lekova, tekuće vode i struje, kao i hiperinflacijom.

Prema evropskoj službi najviše zahteva su podneli Sirijci, njih 5.400, slede građani Venecuele sa oko 4.000, potom iz Avganistana oko 3.600, Iraka 3.071 i Nigerije 1.461.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.