Oglasi

Potvrđeno da je pronađen skelet Richarda III

Naučnici kažu da ostaci u Leicesteru pripadaju engleskom kralju, čime je riješena misterija duga 500 godina.

Britanski naučnici su, nakon dužih istraživanja, potvrdili da skelet, koji je pronađen ispod jednog parkinga u engleskom gradu Leicester, pripada Richardu III.

Istraživači sa Univerziteta Leicester rekli su kako je "van svake sumnje" da je skelet koji je pronađen prošle godine kraljev.

Richard III je poginuo u bici kod Boswortha 1485. godine.

Osteolog Jo Appleby rekao je u ponedjeljak da je istraživanje na kostima dokazalo da se radi o Richardu III, a i DNK nalazi se poklapaju s uzorcima uzetim od živih daljih rođaka.

Tim arheologa sa Univerziteta Leicester je u septembru 2012. godine saopćio da su kosti nađene na mjestu gde je u 15. stoljeću bila Crkva sivih fratara u Leicesteru.

Detektivski posao

Richard III je bio na vlasti između 1483. i 1485. godine, u vrijeme Ratova ruža - građanskog rata koji se vodio oko engleskog prijestola.

Smrću Richarda III završava se vladavina dinastije York i na prijesto dolazi dinastija Tudor.

Opisujući kako je tim istraživača otkrio da skelet zaista pripada Richardu Trećem, Al Jazeerin reporter Tim Friend je kazao: "Bio je to zadivljujući historijski detektivski posao."

"Lokalni historičari su vjerovali da bi skelet još mogao biti tamo, pa su počeli s iskopavanjem prije godinu dana. Koristili su sve moderne tehnike, uključujući forenziku, DNA i druge tehnike, kako bi utvrdili identitet skeleta."

"Postojale su špekulacije da su njegovi neprijatelji bacili tijelo u rijeku ili da je, zaista, spaljeno. Oni su našli oštećenu lubanju i kralježnicu, što je pomoglo odrediti kojom vrstom oružja i kada su povrede nanesene. Dakle, sada će Richard III biti pokopan u katedrali u Leicesteru", izvijestio je Friend.

Izvor: Al Jazeera i agencije