Oglasi

Potvrđeni rezultati općih izbora u BiH

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Stjepan Mikić kaže da od ponedjeljka teče rok za konstituiranje vlasti na svim nivoima.
Građani BiH su na ovogodišnjim općim izborima birali predstavnike na državnom, entitetskom i kantonalnom nivouAFP/Getty

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine objavila je u ponedjeljak potvrđene konačne rezultate općih izbora održanih 12. oktobra, prema kojima će u naredne četiri godine Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić biti članovi državnog Predsjedništva, prenosi agencija Fena.

Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva i kandidat Stranke demokratske akcije, osvojio je 247.235, Čović, hrvatski član i kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, osvojio je 128.053, dok je Ivanić, srpski član i kandidat Saveza za promjene, osvojio 318.799 glasova.

CIK je objavio i rezultate za sastav Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom entiteta Federacija Bosne i Hercegovine, predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Narodnu skupštinu RS-a te skupštine deset kantona u Federaciji.

Mandati u skupštinama

U Zastupnički dom PSBiH iz FBiH biralo se 28 zastupnika od čega je SDA osvojila devet, DF pet, SBB  četiri, koalicija HDZ BiH-HSS-HKDU BiH-HSP A.Starčević-HSP HB četiri, SDP BiH tri, te HDZ 1990, BPS i A-SDA jedan mandat.

U Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz RS biralo se 14 zastupnika, a najveći broj osvojila je SNSD - šest mandata, SDS je dobio pet mandata, a po jedan koalicija PDP-NDP, koalicija DNS-NS-SRS i SDA.

Zastupnički dom Parlamenta FBiH broji 98 članova, a najviše mandata osvojila je SDA (29), slijede SBB (16), DF (14), koalicija HDZ BiH-HSS-HKDU BiH-HSP A.Starčević-HSP HB (12), SDP BiH (12), koalicija HDZ 1990 (4), BPS (4), SBiH (3), A-SDA (2), Naša stranka (1), Laburistička stranka (1).

Predsjednik RS u narednom četverogodišnjem mandatu bit će Milorad Dodik (SNSD-DNS-SPS), a potpredsjednici su iz reda bošnjačkog naroda Ramiz Salkić (Koalicija Domovina) i iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković (HDZ-HSS-HKDU-HSP HB).

Narodna skupština RS broji 83 poslanika od čega je najviše dobio SNSD - 29 mandata, koalicija oko SDS - 24 mandata, DNS-NS-SRS - osam mandata, PDP - sedam, Domovina - pet, NDP - pet i SP - pet mandata.

Pritisci na Komisiju

Predsjednik CIK-a Stjepan Mikić napomenuo je da od danas teče rok za konstituiranje vlasti na svim nivoima, a prvo bi to trebali uraditi skupštine kantona, čije bi konstituirajuće sjednice trebale biti održane najkasnije 10 dana od objave potvrđenih rezultata.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, prema važećim zakonima, trebalo biti konstituirano najkasnije 15 dana od objave potvrđenih rezultata, a Mikić kaže da postoji najava da bi to trebalo biti za sedam dana, odnosno 17. novembra.

Narodna skupština RS-a trebala bi biti konstituirana najkasnije 15 dana od dana objave rezultata, Predstavnički dom Parlamenta Federacije najkasnije 20 dana, i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine najkasnije 30 dana od objave potvrđenih rezultata.

Mikić je kazao da CIK, kao institucija, nikada do sada nije bio izložen većim, neargumentiranim i negativnim kritikama, zbog čega je napomenuo da izborna pravila vrijede od 2002. godine te da, iako je bilo izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, nije bilo tehničkih izmjena kada su u pitanju provedbe izbora.

Podsjetio je na ponovno brojanje glasova sa 198 biračkih mjesta, kao i da je upućeno 35 žalbi na rad CIK-a Apelacionom sudu, ali je Sud Bosne i Hercegovine odbio sve žalbe, čime su otklonjene sumnje na rad CIK-a.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.