Potvrđeni novi članovi Evropske komisije

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker predstavio je u srijedu njene nove članove.

Među zvaničnicima iz regiona bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek imenovana je potpredsjednicom EK-a zaduženom za energetsku uniju, dok je hrvatski komesar u EK-u i bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske Neven Mimica dobio resor međunarodne saradnje i razvoja.

Prvi potpredsjednik EK-a bit će dosadašnji holandski šef diplomatije Frans Timmermans, zadužen za resore regulacije i vladavine prava, dok će, osim Bratušek, potpredsjednici biti Kristalina Georgieva iz Bugarske (budžet i ljudski resursi), bivši finski premijer Jyrki Katainen (zapošljavanje, rast i konkurentnost), bivši premijer Latvije Valdis Dombrovskis (euro i socijalni dijalog) i bivši estonski premijer Andrus Ansip (jedinstveno digitalno tržište).

Ekonomski resori

Dosadašnja italijanska ministrica vanjskih poslova Federica Mogherini imenovana je visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost.

”Uvjeren sam da će ovo biti pobjednički tim”, rekao je Juncker novinarima u Briselu.

”Ova komisija ima ekspertizu potrebnu za suočavanje s ekonomskim i geostrateškim izazovima”, dodao je.

Među komesarima ključni finansijski i ekonomski resori pripali su Francuzima i Britancima, prenosi Reuters.

Bivši francuski ministar finansija iz redova socijalista Pierre Moscovici preuzima resor ekonomske i monetarne politike.

Britanski konzervativac Jonathan Hill preuzima novi resor finansijske stabilnosti, usluga i unije tržišta kapitala, za čije se stvaranje zalagala Vlada Velike Britanije.

Dankinja Margrethe Vestager bit će zadužena za resor konkurentnosti, u sklopu kojeg će EU učestvovati u nadzoru širenja ili preuzimanja velikih svjetskih kompanija.

Početak u novembru

Šveđanka Cecilia Malmstrom bit će zadužena za pregovore o najvećem svjetskom trgovinskom ugovoru između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Miguel Arias Caneta iz Španije je komesar za energiju i promjenu klime.

Nijemac Gunther Oettinger zadužen je za digitalnu ekonomiju, u sklopu koje će biti obavljene reforme tržišta telekomunikacija u EU.

Elzbieta Bienkowska iz Poljske zadužena je za interno tržište, industriju, preduzetništvo i male biznise.

Evropska komisija u novom sazivu počinje s radom u novembru, nakon što je formalno potvrdi Evropski parlament.

Mimica zadovoljan resorom

Hrvatski komesar Neven Mimica izrazio je zadovoljstvo resorom koji mu je dodijelio Juncker, istaknuvši da je EU najveći donator pomoći za razvoj u svijetu.

“Velika je čast biti imenovan za povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj”, objavio je on u saopćenju.

Mimica dodaje da je riječ o važnom resoru, budući da su EU i zemlje članice najveći donatori razvojne pomoći u svijetu”.

“U međuovisnom svijetu, budućnost Europe je neodvojivo vezana s budućnošću naših bližih i daljnjih susjeda”, kaže on.

Mimica je istaknuo da je i na sadašnjoj dužnosti komesara za zaštitu potrošača “pokušao pokazati dodanu vrijednost Europe za svakodnevni život građana“, što će “nastojati i u budućnosti”.

Petogodišnje zatvaranje granica

Juncker, koji je donio odluku o “zatvaranju granica EU-a u narednih pet godina”, zahtijeva da komesar za politiku proširenja Johannes Hahn posebno obrati pažnju na Zapadni Balkan, javlja Anadolija.

On je u pismu Hahnu napisao da se EU širila tokom prethodne decenije te da je narednih pet godina period konsolidacije za Uniju.

“Neće biti pridruživanja EU u narednih pet godina, za vrijeme mog mandata. Hahn, Vi ćete biti odgovorni za nastavak pregovora o pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana u EU”, navodi se u pismu.

Poseban naglasak bit će stavljen i na jačanje političkih i ekonomskih odnosa EU-a sa zemljama članicama na jugu i na istoku.

Izvori navode kako se ne očekuju velike promjene u EK-u kada je u pitanju rukovodstvo, a jedino će, umjesto izraza “proširenje EU-a“, biti korištena “pregovori za proširenje“, što neće imati utjecaja na status, niti pregovore zemalja kandidata.

Izvor: Al Jazeera i agencije