Potvrđena smjena bh. ministara iz reda SDA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na sjednici  održanoj u ponedjeljak potvrdio je odluku predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH o smjeni ministara sigurnosti i odbrane BiH Sadika Ahmetovića i Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra finansija i trezora BiH Fuada Kasumovića, kadrova Stranke demokratske akcije (SDA).

Za ovu odluku glasalo je osam delegata, sedam ih je bilo protiv, dok nije bilo suzdržanih.

Odluku o smjeni podržala su po dva srpska i bošnjačka, te četiri hrvatska delegata.

Delegati u Domu naroda iz SDP-a, Hrvatske demokratske zajednice BiH, HDZ 1990 glasali su za smjenu.

Najave SBB-a

Iz srpskog naroda za smjenu ministara iz SDA u Vijeću ministara glasali su Mladen Ivanić iz Partije demokratskog progresa  (PDP) i Ognjen Tadić iz Srpske demokratske stranke (SDS).

Protiv odluke o smjeni bili su delegati iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) , Demokratskog narodnog saveza (DNS), SDA-a i Hrvatske stranke prava (HSP).

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda ovu je odluku donio na inicijativu SDPBiH, a odluku je početkom jula potvrdio Predstavnički dom državnog Parlamenta.

Kako je navedeno u Odluci, ona stupa na snagu danom potvrđivanja od Parlamentarne skupštine BiH.

Rukovodstva SDPBiH i Saveza za bolju budućnost BiH dogovorila su se u junu da SBBBiH uđe u vlast na nivou BiH i četiri kantona u bh. entitetu Federaciji BiH.

Nakon toga, predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić kazao je u intervjuu za Al Jazeeru kako će biti novi ministar sigurnosti BiH.

Stav Ahmetovića

Ahmetović je izjavio kako je glasanje u Domu naroda PSBiH  pokazalo da je “[šef SDP-a BiH] Zlatko Lagumdžija imao dogovor s Karadžićevim SDS-om i s HDZ-om i istisnuo je najveću bošnjačku stranku, te doveo BiH na rub ponora”, prenosi Fena.

“Nisam optimist da SDP s ovom grupom stranaka može napraviti bilo što pozitivno za ovu zemlju”, kazao je Ahmetović.

On je rekao da je SDP sada “poslušnik politika koje ruše BiH”.

“Do sada smo imali odlazak po mišljena stranaka u Zagreb i Beograd, ulaskom SBB-a ići će se po mišljenje i u Podgoricu”, kazao je on.

Govoreći o sjednici PSBiH zakazanoj za utorak, Ahmetović je rekao da će, ukoliko bude izglasano nepovjerenje Lagumdžiji,  Dom naroda to vjerovatno osporiti, sudeći po glasanju u ponedjeljak, te da će Lagumdžija ostati ministar vanjskih poslova BiH.

“Država će funkcionirati onako kako [šef HDZ-a] Dragan Čović, [šef SDS-a] Mladen Bosić i ostali budu htjeli”, rekao je.

Dodao je da će vjerovatno sada doći do usvajanja “nakaradnog rješenja u slučaju ‘Sejdić-Finci”, podjele entiteta Federacije Bosne i Hercegovine i pretpostavki za stvaranje trećeg entiteta.

Izvori: Al Jazeera i agencije