Potvrđena posjeta pape Crnoj Gori iduće godine

Papa Franjo tokom sastanka s premijerom Crne Gore Duškom Markovićem u Vatikanu (EPA)

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, posjetit će Crnu Goru iduće godine, potvrđeno je na sastanku pape i premijera Crne Gore Duška Markovića u subotu u Vatikanu, saopćeno je iz Vlade Crne Gore.

Posjeta pape Crnoj Gori imat će historijski značaj, saopćili su iz Vlade, prenijela je Beta.

Papa je na sastanku s Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa, naveli su iz Vlade.

Premijer je u Vatikan otišao na poziv državnog sekretara Pietroa Parolinija.

Kako je rečeno iz Vlade, posjeta Markovića je ranije dogovorena, ali dolazi u osjetljivom trenutku, kada Vlada planira usvojiti zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji se odnosi i na imovinu Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Sporni zakon o crkvenoj imovini

Poglavar Rimokatoličke crkve je u pismu koje je ljetos dobio od srpskog patrijarha Irineja posebno apostrofirao zabrinutost povodom prijedloga novog zakona.

Zakon o vjerskim slobodama mora biti donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve vjerske zajednice, kazao je papa u pismu Irineju, koji je objavljeno na sajtu Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Vlada Crne Gore usvojila je Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji podrazumijeva da sve vjerske zajednice moraju dokazati da su prije 1918. godine bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta, a kojem se oštro protivila Srpska pravoslavna crkva.

Opozicija je tražila da se ovaj prijedlog zakona, o kome se treba raspravljati 24. decembra, povuče, a Demokrate su zbog toga napustile Odbor za reformu izbornog zakonodavstva, koji je bio pred finalnim dogovorom izbornih uslova.

Izvor: Agencije