Potvrđena optužnica za ubistvo Vedrana Puljića

Osim što je hicem u glavu ubio Vedrana Puljića, Oliver Knezović je još dvojici navijača Sarajeva nanio teške povrede (Reuters)

Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, predvođeno sutkinjom Gordanom Mihelom Grahovac, potvrdilo je u četvrtak optužnicu protiv Olivera Knezovića zbog ubistva navijača Fudbalskog kluba Sarajevo Vedrana Puljića u Širokom Brijegu 4. oktobra 2009. godine, javlja Anadolija.

Optužnica tereti Knezovića da je, osim ubistva Puljića, izvršio šest pokušaja ubistva, kao i za dovođenje u opasnost građana općeopasnom radnjom ili sredstvom, tako što je iz pištolja sa udaljenosti od 50 metara 10 puta pucao prema navijačima iz glavnog grada Bosne i Hercegovine, uoči utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva.

Knezović se u četvrtak nije pojavio na Županijskom sudu u Zagrebu.

Bijeg u Hrvatsku

“Nemam komentara. U daljem postupku dokazat ćemo nevinost mog branjenika”, rekao je za Anadoliju Milenko Umičević, advokat Knezovića.

Županijski sud u Zagrebu je na sjednicu Optužnog vijeća pozvao i oštećene navijače FK Sarajevo, od kojih se većina nije pojavila u glavnom gradu Hrvatske.

Nakon što je uhapšen, Knezović je pobjegao iz policijske stanice u Širokom Brijegu, a potom je napustio Bosnu i Hercegovinu i otišao u Zagreb.

S obzirom na to da ima dvojno državljanstvo, Hrvatska nije izručila Knezovića pravosuđu Bosne i Hercegovine, nego je prihvatila preuzimanje procesa na Županijskom sudu u Zagrebu.

Krivični progon

Osim što je hicem u glavu odmah ubio Puljića, Knezović je još dvojici navijača Sarajeva nanio teške povrede, opasne po život, pogodivši ih u bedro, odnosno grudni koš.

Iako se Knezović istog dana predao policiji i priznao da je pucao na navijače Sarajeva, pripadnike grupe “Horde zla”, nedugo nakon toga je pobjegao iz zatvora u Širokom Brijegu, što su mu omogućila dvojica policajaca, koji su osuđeni na pet mjeseci zatvora, ali su im presude nakon žalbi već dva puta ukinute.

Krajem oktobra 2009. godine Knezović je u Zagrebu uhapšen na osnovu međunarodne potjernice, no kako Bosna i Hercegovina Hrvatskoj tada još nije prepustila njegov krivični progon, pušten je na slobodu pošto je na Županijskom sudu dokazao da je hrvatski državljanin.

Izvor: Agencije