Potvrđena optužnica protiv Ramiza Drekovića

U optužnici se navodi da je Dreković postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava (Al Jazeera)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu koja Ramiza Drekovića tereti da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz Člana 142, stav 1, Krivičnog zakona Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

U optužnici se navodi da je Dreković za vrijeme ratnog stanja i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske, kao zapovjednik Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, i to odredbama Člana 3 Četvrte ženevske konvencije o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata od 12. augusta 1949, članova 51, 57 i 85 Protokola I uz Ženevsku konvenciju od 12. augusta 1949. o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba i odredbi Člana 13 Protokola II uz Ženevsku konvenciju od 12. augusta 1949. o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

‘Napad na civilno stanovništvo’

Navodi se da se tereti da je u periodu od 21. maja 1995. do 7. juna 1995. naredio da se izvrši napad na većinski srpsko civilno stanovništvo Kalinovika na način što je naredio potčinjenim artiljerijskim jedinicama Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, lociranim na širem području Bjelimića, općina Konjic, da iz topova kalibra 130 milimetara, haubica kalibra 105 milimetara, 122 milimetra i 155 milimetara izvrše napad na civilno stanovništvo i napad bez izbora cilja granatiranjem područja Kalinovika.

Taj napad, navodi se, za cilj je imao i prouzrokovao je širenje straha i užasa među civilnim stanovništvom Kalinovika (teror), a pripadnici artiljerijskih jedinica Četvrtog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine izvršavali su navedena naeđenja ispaljujući artiljerijske projektile velike razorne moći na području Kalinovika.

Izvor: Agencije