Potvrđena optužnica protiv pripadnika VRS-a za genocid u Srebrenici

Zločini na koje se odnose optužnice počinjeni su 1991. i 1992. godine (AP)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vlaseničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) za genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

Optuženi su Mile Kosorić, Borislav Stojišić, Momčilo Tešić i Rajko Drakulić da su od 6. do 19. jula 1995. svjesno pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, koji je imao za cilj da se zatvore i pogube vojno sposobni muškarci Bošnjaci iz srebreničke enklave, a prisilno presele žene, djeca i starci.

Optuženi su ove radnje poduzimali u sklopu širokog i sistematičnog napada VRS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koji je bio usmjeren protiv stanovništva tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija.

Ubistvo i odvajanje

Cjelokupno stanovništvo, njih 40.000 civila, uklonjeno je iz zaštićene zone, dok je 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno.

Kako je ranije saopćilo Tužilaštvo BiH, Kosoriću, Stojišiću, Tešiću i Drakuliću na teret se stavlja prisilno odvajanje i ubistvo 21 muškarca bošnjačke nacionalnosti, kao i prisilno zaustavljanje i pljačkanje konvoja koji su prevozili civile nakon pada Srebrenice, te silovanja žena i djevojaka prisilno izdvojenih iz konvoja.

“Optuženi se terete da su pružili pomoć počiniteljima udruženog zločinačkog poduhvata u julu 1995. godine. Kosorić kao zapovjednik Vlaseničke brigade VRS-a, a ostali optuženi kao zapovjednici i pripadnici Vojne policije Vlaseničke brigade VRS-a“, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Kosorić i Tešić su dostupni organima gonjenja u BiH, dok se Stojišić i Drakulić nalaze u drugim državama, javio je BIRN BiH.

Izvor: Agencije