Potvrđena optužnica protiv braće Lijanović

Jerko Ivanković-Lijanović optužen je za počinjenje kaznenog djela organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom pranje novca (Arhiva)

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv ukupno 11 fizičkih i pet pravnih osoba, među kojima je i bivši dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković-Lijanović, potvrđeno je iz te pravosudne institucije.

Odjel za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju toga suda priopćio je kako je riječ o slučaju “Meso”, kojim je obuhvaćena jedna od najopsežnijih optužnica za utaje poreza u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Jerko, Slavo i Jozo Ivanković-Lijanović te ostali, uglavnom s područja Širokog Brijega, Gruda i Mostara, optuženi su za organizirani financijski kriminal, neplaćanje poreza, porezne utaje, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga i isprava te pranje novca kojim je država oštećena za više od 13,5 milijuna konvertibilnih maraka (6,9 milijuna eura).

Optuženi se terete da su, u razdoblju od 2007. do 2012. godine, djelujući kao povezana skupina fizičkih i pravnih osoba počinili porezne utaje i neplaćanje poreza, tako što su stalnim osnivanjem novih poduzeća, s minimalnim osnivačkim kapitalom na ta poduzeća prenosili sirovine, proizvode i opremu te nastavljali poslovanje, a stečene višemilijunske porezne dugove ostavljali na ranijim poduzećima, potvrđeno je iz Suda BiH.

Najavljeno 40-ak svjedoka

“Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, optuženi su počinili porezne utaje, neplaćanje poreza i pranje novca, kojima su stekli nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 13,5 milijuna konvertibilnih maraka za koje su oštetili državu BiH, odnosno sve građane”, stoji u optužnici.

Jerko Ivanković-Lijanović optužen je za počinjenje kaznenog djela “organizirani kriminal u svezi s kaznenim djelom pranje novca”.

Osim braće Ivanković-Lijanović, optuženi su i Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Miroslav Čolak, Stipo Ivanković te tvrtke Lijanovići, Farmer, Famrko i Optimum iz Širokog Brijega te Mi-MO iz Mostara.

Tužiteljstvo BiH će krivnju i odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 40-ak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.

Izvor: Al Jazeera i agencije