Potvrđena odluka prvostepene disciplinske komisije u slučaju ‘Tegeltija’

Milan Tegeltija
Portal 'Žurnal' objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama (Arhiva)

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine donijela je odluku kojom se odbija kao neosnovana žalba Ureda disciplinskog tužioca VSTV-a na odluku prvostepene disciplinske komisije u disciplinskom postupku protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

VSTV je saopćio da je potvrđena odluka prvostepene disciplinske komisije od 3. juna.

“Povodom tužbe i prijedloga za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, koje je podnio Ured disciplinskog tužioca, Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a donijela je odluku kojom se odbacuje disciplinska tužba Ureda disciplinskog tužioca od 31. maja, podnesena protiv Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a, kojom se odbacuje Prijedlog Ureda disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije”, podsjetili su u VSTV-u.

Ured disciplinskog tužioca podnio je žalbu na odluku prvostepene komisije, kojom su odbačeni tužba i zahtjev za suspenziju Tegeltije, predsjednika te institucije, u slučaju “Potkivanje”.

Portal Žurnal objavio je snimak koji Tegeltiju dovodi u vezu s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama.

Posrednik i preduzetnik broje novac

Na snimku se Tegeltija vidi kako sjedi u društvu inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Marka Pandže, za koga se ranije tvrdilo da je uzeo 2.000 KM (približno 1.000 eura) od biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića, kako bi kod tadašnje glavne tužiteljice Tužiteljstva Kantona Sarajevo Dalide Burzić ubrzao njegov predmet.

Obećao je, čuje se na snimku, pomoći kod tadašnje tužiteljice Burzić, koja kaže da je nikad niko nije zvao niti urgirao za sporni predmet.

Pola sata kasnije, nakon što je Tegeltija upoznat s pojedinačnim predmetom i nakon što je dao upute Aleševiću da Pandži iz SIPA-e proslijedi broj pojedinačnog predmeta, uslijedio je dogovor između Pandže i Aleševića.

Na snimku se vidi kako posrednik i preduzetnik broje novac, sa zaključkom da će on biti prebačen Tegeltiji.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine o tome je formiralo predmet, dok je VTSV jednoglasno dao podršku Tegeltiji za rukovođenje tim pravosudnim tijelom.

Izvor: Agencije