Potvrđena 50-godišnja kazna Charlesu Tayloru

Taylor je prvi šef jedne afričke države osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine (Reuters)

Žalbeno vijeće Specijalnog suda za Siera Leone u četvrtak je potvrdilo 50-godišnju zatvorsku kaznu bivšem predsjedniku Liberije Charlesu Tayloru za ratne zločine počinjene 90-ih u Siera Leoneu.

“Žalbeno vijeće potvđuje kaznu od 50 godina zatvora i naređuje da se kazna odmah uvede”, rekao je sudija George King.

Taylor je u maju 2012. osuđen na zatvorsku kaznu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti po svih 11 tačaka optužnice, uključujući pomaganje i podsticanje pobunjenika u Siera Leoneu, koji su pobili i osakatili hiljade ljudi tokom brutalnog građanskog rata u toj afričkoj državi, prenosi AP.

Tražio ukidanje kazne

U tom desetogodišnjem sukobu od 1992. do 2002. godine poginulo je ili teško ranjeno blizu pola miliona ljudi.

Taylor je u žalbenom postupku zahtijevao da Sud, koji je pod okriljem Ujedinjenih nacija, poništi sve zaključke o krivici i presudu koja mu je izrečena, te da ukine kaznu.

Taylor (64) se tereti da je pomagao Revolucionarni ujedinjeni front (URF), čiji pripadnici su mu u dijamantima plaćali za naoružanje koje im je dostavljao.

Specijalni sud optužio ga je za podsticanje genocida u toj zemlji, ubistvo, silovanje, stvaranje jedinica djece iz osvojenih sela i njihovo regrutiranje u vojnike, koji su počinili najstrašnije masakre, kao i za seksualno ropstvo tokom građanskog rata, kada je ubijeno više od pola miliona ljudi.

Sud je naveo kako je Taylor znao za brutalna silovanja, ubistva, sakaćenje civila i kako ništa nije učinio da spriječi zločine, već je, naprotiv, naoružavao i finansirao pripadnike ozloglašenog URF-a, dajući im i satelitske telefone i novac.

‘Krvavi dijamanti’

Bivši liberijski predsjednik profitirao je u trgovini takozvanim krvavim dijamantima, koje je koristio za dalje finansiranje sukoba.

Suđenje Tayloru je iz Specijalnog suda za Siera Leone premješteno iz te zemlje u Holandiju, zbog straha od sukoba i nestabilnosti u odnosima te zemlje i susjedne Liberije.

Taylor, koji se nalazi u pritvoru od 2006. godine, prvi je šef jedne afričke države osuđen pred nekim međunarodnim sudom za ratne zločine.

Tokom petogodišnjeg suđenja u Hagu izvedeno je više od 100 svjedoka, među kojima je najviše pažnje privuklo svjedočenje supermodela Naomi Campbell, koja je pričala o dijamantima koje je od Taylora dobila na poklon 1997. godine.

Sud je prošle godine saopćio da će Taylor služiti kaznu u britanskom zatvoru.

Izvor: Agencije