Potvrđen drugi smrtni slučaj nakon eksplozije u Španiji

Nesreća se desila u pogonu petrohemijske kompanije Iqox (Reuters)

Pripadnici spasilačke službe pronašli su beživotno tijelo u petrohemijskom pogonu na sjeveroistoku Španije, čime je broj smrtno staradalih u eksploziji i požaru porastao na dvije osobe, dok ih je osam povrijeđeno, prenosi Anadolija.

“Tijelo je pronađeno ispod krhotina unutar postrojenja, a pretpostavlja se da je riječ o radniku koji se vodio kao nestao nakon eksplozije u utorak navečer”, rekao je Miquel Buch, regionalni šef odjela za unutrašnje poslove Katalonije.

Preliminarna istraga pokazala je da je sila eksplozije u fabrici hemikalija u blizini priobalnog grada Tarragona usmrtila jednu osobu u susjedstvu, kada ju je pogodio komad metala, objavile su regionalne vlasti.

‘Hemijska nesreća’

Vlasti istražuju uzrok onoga što opisuju kao “hemijsku nesreću” u pogonu petrohemijske kompanije Iqoxe. Svi povrijeđeni bili su uposlenici kompanije.

Jose Luis Morlanes, izvršni direktor Iqoxe rekao je da se eksplozija dogodila u rezervoaru etilen oksida, čiji je kapacitet 20 tona, u dijelu postrojenja koji nije imao nikakvih problema od kada je izgrađen 2017. godine.

Morlanes je dodao da kompanija istražuje uzroke eksplozije, ali da njeni inspektori još uvijek ne mogu prići mjestu nesreće, dok vatrogasci ne obave svoj dio posla.

Prema internet stranici kompanije, Iqoxe je jedini španski proizvođač etilen oksida, hemijskog spoja koji se koristi za pravljenje deterdženata, otapala i drugih proizvoda, kao i glikola, jedne od glavnih sirovina u proizvodnji plastike.

Tarragona se nalazi 115 kilometara jugozapadno od Barcelone, glavnog grada španske regije Katalonija.

Izvor: Agencije