Oglasi

Potvrda mandata izabranim poslanicima u Srbiji

U novi saziv Narodne skupštine Srbije, u kojoj sjedi 250 poslanika, ušlo je 12 od 20 lista koliko je bilo na izborima.

n7We29Pbl40

Republička izborna komisija Srbije dodijelila je mandate novim poslanicima u državnom parlamentu, čime su stvoreni uvjeti za zakazivanje konstituirajuće sjednice tog predstavničkog tijela.

Dodjela mandata je obavljena po redoslijedu na izbornim listama, potvrdio je predsjednik RIK-a Dejan Đurđević.

U novi saziv Skupštine Srbije, u kojoj sjedi 250 poslanika, ušlo je 12 od 20 lista koliko ih je sudjelovalo na posljednjim izborima.

Najviše mandata osvojila je lista okupljena oko Srpske napredne stranke 131, više od svih ostalih zajedno.

Parlament do početka juna

U poslaničkim klupama još će sjediti predstavnici koalicije Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije (29), potom 22 iz Srpske radikalne stranke te po 16 iz pokreta "Dosta je bilo" i koalicije oko Demokratske stranke.

Po 13 poslanika imaju koalicija Demokratske stranke Srbije i Dveri, odnosno lista Liberalno demokratske partije, Lige socijaldemokrata Vojvodine i Socijaldemokratske stranke.

U Parlament ulaze i predstavnici manjina, pa su Savezu vojvođanskih Mađara pripala četiri mandata, po dva imaju Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka Muamera Zukorlića i Stranka demokratske akcije Sandžaka Sulejmana Ugljanina, dok će po jedan mandat imati Zelena stranka i Partija za demokratsko delovanje.

Prema Ustavu Srbije, prvu sjednicu novog saziva Parlamenta zakazuje predsjednik Narodne skupštine iz prethodnog saziva, u ovom slučaju to je Maja Gojković iz SNS-a.

Ta sjednica treba biti održana najkasnije 30 dana od proglašenja konačnih rezultata izbora, a oni su objavljeni 5. maja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.