Potvrda kazni za ubistva Pukanića i Franjića

Vrhovni sud Hrvatske, uz manje izmjene, potvrdio je presudu protiv šestorice optuženih za ubistvo novinskog magnata iz ove države Ive Pukanića i šefa marketinga u njegovom Nacionalu Nike Franjića.

Osuđeni su na ukupno 163 godine zatvora, a u odnosu na drugostepenu presudu nema većih promjena, osim što je Slobodanu Đuroviću kazna smanjena sa 25 na 23 godine zatvora.

Ovo je konačna presuda na koju niko više nema pravo žalbe.

Pukanić i Franjić su ubijeni u oktobru 2008. godine ispred redakcije Nacionala u centru Zagreba.

Eksplozivnu napravu aktivirao je Željko Milovanović, koji je dobio 40 godina zatvora. Grupu za taj atentat organizirao je Robert Matanić, koji će u zatvoru provesti 35 godina, a ostali članovi grupe dobili su između 16 i 33 godine zatvora.

Krajnji naručitelj

Matanićev advokat Hrvoje Korša očekivao je drugačiji ishod.

„Moram priznati da sam vrlo žalostan što je ta presuda potvrđena jer, po meni, ne postoji niti jedan konkretan dokaz koji bi upućivao da je moj branjenik kriv za ovo za što je sada pravomoćno osuđen“, rekao je.

Odbrani je najspornije to što nije utvrđeno ko je bio krajnji naručitelj ubistva i koji je bio motiv.

Slobodan Đurović, inače saradnik Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, bio je, prema pravomoćnoj presudi, veza između nepoznatog naručitelja i grupe.

„Obrana, uključujući i Đurovića smatra da nema nikakvog dokaza da je on uopće kriv, dakle ne zaslužuje niti jedan dan zatvora za ovaj događaj“, smatra Đurovićev advokat Rajko Mlinarić.

„Hrvatski proces uopće nije utvrdio zbog čega se događaj odigrao, u čijem interesu i tko je naručitelj za taj događaj.“

Proces u Beogradu

Možda to otkrije pravosuđe u Srbiji. Naime, u Beogradu traje suđenje za isti događaj, a kao organizator optužen je Jocić, koji je ubistvo navodno platio milion i po eura.

S njim su na optuženičkoj klupi i Milenko Kuzmanović, te Milovanović, koji je aktivirao eksplozivnu napravu i u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 40 godina zatvora.

„Sama činjenica da je pravomoćno osuđen znači da je ta presuda spremna za izvršenje i to znači da se ne može u istoj stvari dva puta suditi. To proizlazi iz hrvatskih i srpskih propisa, ali i iz međunarodnih konvencija. Pravilo: ne može se nikome suditi dva puta u istoj stvari“, navodi Mlinarić.

Hrvatska bi tako za Milovanovića trebala od Srbije zatražiti izvršavanje 40-godišnje kazne zatvora u Srbiji.

U Hrvatskoj je ovim završio redovni pravni postupak, no advokati najavljuju dalju borbu. Podnijet će tužbe Ustavnom sudu, a kasnije i Sudu za ljudska prava u Strasbourgu, navodi novinarka Al Jazeere iz Zagreba Martina Kiseljak.

Izvor: Al Jazeera i agencije