Potrošnja na IT mogla bi dostići 3.540 milijardi dolara

Globalno tržište uređaja, kao što su lični računari, mobilni telefoni, tableti i printeri, oslabit će u ovoj godini za 1,9 posto (Getty Images)

Potrošnja na informatičke tehnologije u svijetu mogla bi u ovoj godini dostići 3.540 milijardi dolara, odnosno 0,6 posto više nego lani kada je, zbog visokog kursa dolara, smanjena, objavila je analitička firma Gartner.

U analizi te kompanije ističe se kako je u 2015. godini zabilježen najveći pad potrošnje na IT, izražen u dolarima, od kada Gartner prati to područje.

Potrošnja je prošle godine pala za najmanje 216 milijardi dolara u odnosu na 2014, a nivoi iz 2014. neće biti premašeni barem do 2019. godine, saopćio je Gartner.

Frontalni vjetrovi

“Za pad potrošnje u 2015. godini glavni krivac je rast kursa dolara, jer su se zbog toga prihodi američkih multinacionalnih kompanija suočili s frontalnim vjetrovima. Ipak, u 2016. godini ti vjetrovi će nestati, pa kompanije mogu očekivati dodatni rast od pet posto”, poručio je John-David Lovelock, potpredsjednik Gartnera.

Prema procjenama te analitičke kuće, globalno tržište uređaja, kao što su lični računari, mobilni telefoni, tableti i printeri, oslabit će u ovoj godini za 1,9 posto.

Posljedica je to, poručuje Gartner, kombinacije ekonomskih uvjeta koji onemogućuju jači rast u državama poput Rusije, Japana i Brazila.

Osim toga, na tržištima u razvoju potrošači se više okreću jeftinijim mobilnim telefonima, dok je prihvatanje tableta slabo.

No, pogoršanje situacije na tržištima u razvoju neće imati veći utjecaj na globalnu potrošnju na softver, pa se u ovoj godini očekuje njen rast za 5,3 posto u odnosu na lani, na 326 milijardi dolara.

Potrošnja na sisteme centara za podatke mogla bi porasti za tri posto, na 75 milijardi dolara.

Nakon pada u 2015. za 4,5 posto, ove se godine ponovno očekuje i rast potrošnje na IT usluge, i to za 3,1 posto, na 940 milijardi dolara.

Sve to zahvaljujući većem prihvatanju “cloud” infrastrukture.

Nova podjela tržišta

Potrošnja na telekomunikacijske usluge mogla bi ove godine pasti za 1,2 posto u odnosu na lani, na 1.454 milijarde dolara.

Taj segment bit će pod utjecajem smanjenja cijena roaminga u Evropskoj uniji i dijelovima Sjeverne Amerike, procjenjuje Gartner.

“Jasno je da proizvođači ne mogu planirati proizvode samo za razvijena i tržišta u razvoju. Pogonjeno ekonomskim varijacijama, tržište se dijeli na četiri kategorije – ekonomski potresena razvijena tržišta i ekonomski stabilna razvijena tržišta te na istu podjelu tržišta u razvoju”, navodi Ranjit Atwal, direktor razvoja u Gartneru.

Izvor: Agencije