Oglasi

Potrošnja i dug, najteža pitanja za SAD

Ukoliko Kongres odbije omogućiti SAD-u plaćanje računa na vrijeme, posljedice po globalnu ekonomiju mogu biti katastrofalne.

Smanjenje državne potrošnje i veliki državni dug u fokusu su američke javnosti. To je drugi dio fiskalnog problema, nakon što se došlo do polovičnog rješenja.

Time su pripadnicima srednje klase produžene poreske olakšice za pet godina, a bogatim Amerikancima nametnuti veći porezi, izvještava iz Washingtona dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić.

Nakon što je, zbog političkog neslaganja, odluka o državnoj potrošnji odgođena, jasno je svima da će se ona naprosto "sudariti" s debatama o tome kako smanjiti ogroman vanjski dug, koji je dostigao 16.400 milijardi dolara.

Predsjednik Barack Obama je jasno poručio da si Sjedinjene Ameročke Države ne mogu prisuštiti krizu kakvu smo vidjeli na kraju prošle godine.

"Ukoliko Kongres odbije omogućiti SAD-u plaćanje računa na vrijeme, posljedice po globalnu ekonomiju mogu biti katastrofalne", kazao je on.

Predsjednik je u svom tjednom obraćanju naciji poručio da neće pregovarati o tome koliko se Amerika može zadužiti, nadajući se da će na taj način izbjeći politički sukob s republikancima u Kongresu, koji je prošle godine doveo do prvog smanjenja kreditnog rejtinga u američkoj povijesti.

Ključna dva mjeseca

"Mislim da će iduća dva mjeseca obilježiti drugi mandat predsjednika Obame. Očigledno je da on treba postići dva sporazuma. Jedan je onaj kojim će zamijeniti provođenje smanjenja javne potrošnje koje je odgođeno za dva mjeseca. Ako ne dođe do dogovora, onda će smanjenje javne potrošnje biti neprihvatljivo za sviju. Drugi sporazum koji predsjednik mora postići je povećanje dužničkog limita. To treba učiniti tako da se dođe do smanjenja deficita i stabilizacije državnog duga", izjavio je Thomas Mann, analitičar Instituta Brookings u Washingtonu.

Svi se pitaju hoće li republikanci pristati na povećanje dužničkog limita, bez čega Vlada neće moći vraćati svoja dugovanja. Drugo je pitanje kako će se smanjenje javne potrošnje odraziti na američke građane?

"Republikanci, koji su priznali da su izgubili bitku za fiskalnu liticu, kažu da će sada od Bijele kuće tražiti mnogo više. To se, prije svega, odnosi na smanjenje ili ukidanje pomoći za najsiromašnije Amerikance, kao i za starije građane kojima je potrebna medicinska skrb", izvještava Puljić.

Bez obzira što su izgubili jednu političku bitku, onu oko poreza, republikanski čelnici poručuju da nisu izgubili i rat.

Podijeljenost u Washingtonu

"Pobrinuli smo se za prihode u dosadašnjoj debati. Sada je vrijeme da budemo ozbiljni u smanjivanju Vladinih troškova koji su izmakli kontroli", kazao je Mitch McConnell, republikanski senator.

Amerikanci većinom krive republikance u Kongresu za političku podijeljenost u Washingtonu.

"Kongres nije odradio svoj posao u proteklih nekoliko godina, a još je mnogo toga ostalo neriješeno", smatra Steve Brown.

"Molim se da u Washingtonu prevlada zdrav razum te da, umjesto stalne stranačke borbe, političari shvate da je Ustav napisan tako da mi građani trebamo njima kazati što da čine. Sada imamo potpuno obrnutu situaciju", rekao je Richard Correna.

Na rezultate te političke debate, koja bi trebala kulminirati krajem drugog i početkom trećeg mjeseca, ne čekaju samo samo Amerikanci, nego i cijeli svijet, plašeći se, u slučaju da do dogovore ne dođe, nove globalne recesije.

Izvor: Al Jazeera