Oglasi

Potrošačka korpa u BiH 1.070 eura, plata 472 eura

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,2 posto; za prehranu se troši 42,8 posto plate.
U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artiklaIlustracija

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za juni 2019. godine iznosi 1.070 eura i za 27 eura je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Kako navodi SSSBiH, prosječna plata isplaćena u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine za april 2019. godine iznosila je 473 eura, što je posljednji podatak koji je objavio Zavod za statistiku Federacije, i za pet eura je viša od prosječne plate isplaćene u martu 2019. godine.

Pokrivenost sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 44,2 posto.

Prilikom izrade sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji te minimalni troškovi života četveročlane porodice, koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Najviše novca za prehranu 

Potrošačku korpu čine: prehrana - 42,8 posto, stanovanje i komunalne usluge - 14,8 posto, higijena i održavanje zdravlja - 5,6 posto, obrazovanje i kultura - 8,6 posto, odjeća i obuća - 14,3 posto, prijevoz - 6,6 posto, te održavanje domaćinstva - 7,16 posto.

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla.

Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja, ubrojani su troškovi za osam stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.