Oglasi

Potres kod Solomonskih otoka, pet poginulih

Cunami visine skoro jedan metar stigao je do obala Solomonskih otoka u Tihom okeanu, navode svjedoci.
Izdato je upozorenje na opasnost od cunamija za cijelo područje PacifikaAl Jazeera

Snažan zemljotres magnitude 8,0 stepeni zabilježen je u srijedu istočno od Solomonskih otoka u Tihom okeanu, pri čemu je smrtno stradalo najmanje pet osoba, među kojima jedno dijete, a troje ih je povrijeđeno, prema prvim privremenim podacima lokalne bolnice.

"Imamo petero mrtvih i troje povrijeđenih. Jedna od smrtno stradalih osoba je muško dijete, ostali su tri starije žene i jedan stariji muškarac", izjavila je Chris Rogers, medicinska sestra iz Lata Hospital, smještena na otocima Santa Cruz u solomonskom arhipelagu.

Nakon zemljotresa, koji se dogodio u 01:12 sati po srednjoevropskom vremenu između Solomonskih otoka i Vanuatua, do obala Solomonskih otoka stigao je cunami visine skoro jedan metar, objavio je lokalni radio citirajući svjedoke u blizini obale, ali bez izvještaja o štetama.

Tanji cunami, visine blizu 50 centimetra, trebao bi kasnije tokom dana doći do istočne obale Japana, izazvan potresom na Solomonskim otocima, upozorile su japanske vlasti.

"To se tiče istočne obale, od Hokaida na sjeveru do otoka Kyushu na jugu, kao i cjelokupnog litorala Okinave na jugu", istakao je dužnosnik japanske meteorološke agencije, pozivajući građane ne oprez i upozorivši ih da se ne približavaju obali.

Izvor: Agencije