Potrebna obavezna solidarnost prema migracijama svih 27 članica EU-a

Novi privremeni kamp na otoku Lezbos u Grčkoj nakon što je prethodni kamp izgorio (EPA)

Evropska povjerenica za unutrašnje poslove Ylva Johansson, koja će u srijedu predstaviti dugo očekivanu reformu politike azila, založila se za “mehanizam obavezne solidarnostI” između svih zemalja EU-a u slučaju migracijskog pritiska. 

“To mora biti obavezno, sve zemlje članice moraju pomoći u situaciji kada je jedna zemlja članica pod pritiskom i kada ima puno ljudi kojima treba zaštita”, izjavila je u subotu švedska povjerenica, prenosi AFP.

“Ali moramo uzeti u obzir i vrstu pomoći”, naglasila je Johansson, s obzirom na upornu nesklonost nekih zemalja da prime tražitelje azila i neuspjeh privremenog sistema kvota raspodjele koji je bio odlučen tijekom migracijske krize 2015. 

“Ne radi se samo o premještaju u jednu zemlju EU-a, moglo bi se raditi o pomoći u povratku u domovinu osoba kojima je odbijen azil”, nastavila je.

Novi ‘Pakt o migracijama i azilu’

Povjerenica nije željela iznositi pojedinosti “novog Pakta o migracijama i azilu” koji treba predstaviti 23. septembra, dvije sedmice nakon požara u prenapučenom kampu Moria u Grčkoj.

Ona je priznala da je “jako težak zadatak pronaći prijedlog koji bi prihvatile sve zemlje članice i Evropski parlament”. 

“Pretpostavljam da moj prijedlog kada ga iznesem neće biti dočekan s odobravanjem”, rekla je ali i dodala da se nada “da će svi shvatiti da je to uravnoteženi kompromis”. 

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je najavila u srijedu eurozastupnicima da namjerava “ukinuti dublinsku uredbu, ključnu tačku politike azila EU-a koja stvara napetosti, u korist novog evropskog sistema upravljanja migracijama”. 

Tom uredbom se povjerava obrada zahtjeva za azilom prvoj zemlju EU-a u koju stigne migrant, što zemlje poput Grčke i Italije smatraju nepravednim zbog njihovog geografskog položaja koji ih stavlja na prvu crtu.

Ylva Johansson također je naglasila da bi procedure razmatranja zahtjeva morale biti “puno brže”.

Izvor: Agencije