Potražnja na Bliskom istoku udvostručila prodaju kalašnjikova

Sada na vojne proizvode otpada 80 posto prodaje, a ostatak na civilne proizvode, za razliku u odnosu na period prije američkih sankcija kada je bilo suprotno (Reuters)

Ruski proizvođač oružja Kalašnjikov udvostručio je proizvodnju tokom prošle godine uslijed velike potražnje bliskoistočnih kupaca za njegovim bespilotnim letjelicama, projektilima, puškama i vojnim vozilima, prenosi agencija Reuters.

Potražnja na Bliskom istoku nadoknadila je propušteno na zabranjenom tržištu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kalašnjikov, poznat po jurišnim puškama AK47 kojima naoružava rusku vojsku 70 godina, uveo je program modernizacije i potražio nova tržišta nakon što je protjeran sa američkog uslijed sankcija Rusiji zbog njenog učešća u ratu u Ukrajini.

Kompanija je od 2014. do 2017. investirala 10,5 milijardi rublji (182 miliona američka dolara) i posvetila se novim tržištima gdje su traženi njeni programi jurišnih i snajperskih pušaka, navodećih artiljerijskih projektila…

Kako je istakao izvršni direktor Kalašnjikova Aleksej Krivoručko, planirano je investiranje od dodatnih 10 milijardi rublji tokom naredne dvije godine.

Većinski vlasnici

Program investiranja i modernizacije se isplatio, te je Bliski istok postao najveće tržište ruskoj kompaniji gdje ona izvozi najveći dio svojih proizvoda, istakao je on na Međunarodnom sajmu Idex u Abu Dabiju.

„Prodaja se 2016. godine udvostručila, a prisutna je i sve veća potražnja za oružjem, bespilotnim letjelicama i drugim proizvodima“, istakao je Krivoručko, odbivši dati detaljnije podatke.

Dodao je kako sada na vojne proizvode otpada 80 posto prodaje, a ostatak na civilne proizvode, za razliku u odnosu na period prije američkih sankcija kada je bilo suprotno. Civilni proizvodi su lovačke sačmarice i sportske puške.

Krivoručko je kazao kako je ova firma, kako bi mogla ispuniti sve narudžbe, zaposlila više od 1.500 ljudi kako bi tvornice radile 24 sata dnevno, sedam dana u sedmici.

On je, zajedno sa investitorom Andrejom Bokorevim, kupio 49 posto dionica Kalašnjikova od državne holding kompanije Rostec 2014. godine, da bi prije tri sedmice otkupili još 25 posto vlasništva.

Izvor: Agencije