Potraga za zlatom u Sudanu

Više od 250 hiljada Sudanaca pokušava zaraditi za život tragajući za zlatom. Opasnosti je mnogo, a vremena sve manje, budući da bi taj posao uskoro trebali preuzeti strani rudarski giganti.

Zlatna groznica je počela. Ovo je dio Afrike sa najvećim rezervama zlata. U dijelu rijeke Nil, koji protiče kroz Sudan, samostalni rudari su samo nekolicina od blizu četvrtine miliona Sudanaca koji tragaju za svojim komadom sreće. Svi su u žurbi.

Yahia Adam, vlasnik rudnika, kaže: “Iz kamenja izvlačimo samo 30 posto zlata. Ostatak se izgubi u prašini koja nestane u zraku. Možda velike kompanije mogu dobiti i taj dio, ali mi možemo izvuči samo oko trećine.”

Bez tri četvrtine resursa

Cijena zlata u Sudanu naglo je porasla 2011. ada su proizveli deset tona plemenitog metala. Ove godine bi mogli znatno premašiti taj broj, kako tvrde na kartumskoj berzi.

Osman Hamad, direktor kartumske berze, kaže:

“Očekujemo da ćemo u ovoj godini proizvesti blizu 50 tona zlata, na osnovu kojih bi trebali ostvariti promet od 10 milijardi i profit od dvije i po milijarde dolara.”

Sudanske vlasti nadaju se da će zlato zamijeniti naftu na mjestu glavnog izvora prihoda.

Nafta je bila glavni izvor, ali Sudan ostao bez tri četvrtine resursa kada je Južni Sudan proglasio nezavisnost prije dvije godine.

Ovi radnici imaju druge brige. Inflacija od 40 posto dodatno otežava borbu za preživljavanje, jer cijena hrane i goriva konstantno raste.

A tu su i opasnosti. U improvizovanim rudnicima često dolazi do urušavanja. Mnogi su tako izgubili život, a rad u jami je nezdrav sam po sebi.

Više objašnjava doktorica Suada Suleimani sa Sudanske akademije nauka.

Mamac za samostalne rudare

“Radnici bez stručnog usavršavanja u rudarstvu ne znaju kako pravilno koristiti određene hemikalije, poput žive, kojima se zlato vadi iz stijene.”

Do sada, sjaj kartumskih zlatarskih ulica bio je mamac za samostalne rudare koji su na taj način preživljavali.

Rudari su formirali i grupe koje su se međusobno počele boriti za resurse i lokacije. Na to moraju računati i strane firme, koje bi uskoro trebale upotpunosti preuzeti ovu industrijsku granu.

Izvor:  Al Jazeera