Potraga za ubicom policajca u Tarčinu

Potraga za ubicom policajca u Tarčinu kod Sarajeva traje od sinoć, a za nedjelju je najavljena hitna sjednica Vlade Kantona Sarajevo zbog tog događaja.

Iz policije je neslužbeno rečeno kako je cijelu noć trajala pretraga terena kako bi se došlo do dokaza, korisnih informacija i osobe koja je ubila policajca na dužnosti.

Tijelo policajca Federalne uprave policije pronađeno je u subotu uvečer. Ubijen je iz vatrenog oružja.

Policajac je čuvao policijski objekt, odnosno poligon na kojem se održavaju vježbe. Pronašao ga je kolega koji je trebalo da preuzme smjenu. 

“Na lokalitetu Suhodol kod Tarčina večeras je pronađeno beživotno tijelo muške osobe. Budući da je uviđaj, koga provodi dežurni tužilac tek počeo, više informacija imat ćemo po okončanju uviđaja”, rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Bavčić je potvrdila da je policajac bio pripadnik Sektora uniformisane policije i da je obezbjeđivao objekat FUP-a u Suhodolu, koji je namijenjen za obuku policijskih službenika.

Komšićeva reakcija

Da je policajac čije je tijelo pronađeno kod Tarčina pripadnik Federalne uprave policije koji je radio na obezbjeđenju objekta potvrdio je i Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

“Vrši se uviđaj i radi se na rasvjetljavanju okolnosti”, izjavio je Katica, te najavio podršku u istrazi.

Reagirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić najoštrije osudivši ubistvo policajca.

Pozvao je sve institucije i agencije zadužene za sigurnost u BiH da rasvijetle događaj, koji smatra “napadom na državu, napadom na sve nas”.

“Ne zaboravimo da još uvijek nije riješeno ni ubistvo dva policajca koje se dogodilo prošle godine. Sramota je i nedopustivo da se tako nešto nastavlja dešavati u našoj zemlji, a pogotovo što počinioci takvih teških zločina prolaze nekažnjeno. I sve se dešava dok s druge strane imamo pojedine izvještaje da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Nije zadovoljavajuća i neophodno je što prije uhvatiti se u koštac sa ovim problemom.

Sigurnost naših policajaca, majki, djece, komšija, sigurnost svih nas je prioritet. Ovim putem koristim priliku da izjavim saučešće porodici ubijenog policajca. Ne postoje dovoljne riječi utjehe za ovo što prolaze, ali se nadam da će počinilac biti što prije priveden i najoštrije kažnjen”, poručio je Komšić.

Vrlo malo informacija

Oglasio se i premijer Kantona Sarajevo, Edin Forto koji je na Twitteru napisao: “Teška noć je pred nama. Molim sve da misle na obitelj policajca koji je izgubio život i sačekaju zvanične informacije”.

Al Jazeerina reporterka Aida Bećirhodžić javila je s mjesta događaja kako je “vrlo malo informacija”.

“Zvanično je potvrđeno da je pronađeno tijelo muške osobe oko 18.30 sati. Na terenu je veliki broj pripadnika policije, tužilaštva, hitne medicinske pomoći”, javila je Bećirhodžić.

Navodno je nesretni policajac pronađen mrtav u lokvi krvi, a nestao mu je i službeni pištolj.

Izvor: Al Jazeera i agencije