Potraga za crnom kutijom još sedam dana

Podmornica robot pokušava da pronađe avion koji je prije skoro dva mjeseca nestao sa 239 osoba (EPA)

Australijski zvaničnici, koji nadgledaju potragu za malezijskim avionom nestalim 8. marta na letu MH370, saopštili su da bi potraga za “crnom kutijom” u moru mogla biti završena za pet do sedam dana.

Američka specijalizovana samostalna podmornica-robot, kojom se traga za ostacima malezijskog aviona u vodama Australije, zaronila je u petak peti put i to do 4.695 metara, što je ispod dubine preporučene od proizvođača, ali ništa do sada nije pronađeno.

Iz Udruženog centra za koordinaciju, koji se bavi potragom, Reutersu je rečeno da bi podmornica robot “mogla za pet do sedam dana završiti potragu u oblasti na koju je trenutno fokusirana”.

Rizična operacija

Zvaničnici, međutim, nisu precizirali da li su uvjereni u to da bi istraga mogla imati rezultate u tom dijelu Indijskog okeana koji pretražuju, a to je približno 2.000 km sjeverozapadno od Pertha, na zapadnoj obali Australije.

Ova izjava uslijedila je kao odgovor na ranije medijske izvještaje, na osnovu kojih se moglo zaključiti da će podvodna istraga uz pomoć podmornice robota trajati mjesecima.

Podmornica robot, koja pokušava pronaći avion koji je prije skoro dva mjeseca nestao sa 239 osoba, trenutno preduzima rizičnu operaciju, saopštila je Mornarica, precizirajući da “roniti na takvim dubinama podrazumijeva opasnost za opremu i zato se operacije budno nadgledaju”.

Iz firme Phoenix International, koja proizvodi robot u obliku torpeda dug skoro pet metara, ekipama za potragu rečeno je da ova naprava može roniti dublje od 4.500 metara s “prihvatljivim” rizikom.

Međutim, podaci prikupljeni u tom zaronu za sada ne pokazuju ništa neobično na dnu Indijskog okeana, koji pretražuju.

Australijski premijer Tony Abbot najavio je ranije da će podmornica robot biti korištena samo sedam dana, a da potraga, čak i ako podmorsko vozilo ne otkrije ništa konkretno, neće biti prekinuta.

Izvor: Agencije