Potpredsjednik Turske: Autoput Beograd-Sarajevo projekat stabilnosti

Fuat Oktay je kritizirao OSCE-ovu Minsk grupu, tvrdeći da nastoji da problem ostane neriješen i da podržava Armeniju (Anadolija)

Potpredsjednik Turske Fuat Oktay rekao je da se nada da će autuput Beograd-Sarajevo biti jedan od projekata stabilnosti, navodeći da je od izuzetnog značaja prijedlog da se napravi zajedničko ekonomsko tržište.

Oktay je na desetom Sarajevo Business Forumu ukazao da je nemoguće ostvariti mir ukoliko nema ekonomskog razvoja.

“Jedan od naših prioriteta jeste da aktere na ovom području ujedinimo kako bi svi uzeli učešće u razvoju regije i da se uspostavi dijalog. Želimo da osiguramo i bolji politički dijalog”, rekao je.

Potpredsjednik Turske je istakao da su za tu zemlju veoma važni trilateralni odnosi Turske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Želimo da ostavimo tragične i teške trenutke i da oživimo Bosnu i Hercegovinu koja je atraktivan centar za ulagače i koja je poslednjih godina pokazala veliki napredak. Želim da uputim i riječi podrške Forumu od Recepa Tayyipa Erdogana”, poručio je Oktay.

Mogućnost zaposlenja

Dodao je da je došlo vrijeme da se BiH fokusira na ekonomske i finanijske programe, budući da je potrebno mnogo više investicija da bi se mladima, koji odlaze iz regije, osigura bolja budućnost.

“Moramo pružiti mogućnost zaposlenja u regiji i to će spriječiti odliv mladih.”

Poručio je da su za Tursku stabilnost i razvoj prioriteti kada je riječ o regiji Jugoistočne Evrope. 

“Balkan je danas posebna regija za koju su zaintresovana mnoga turska udruženja i firme. U prethodnih 10 godina naša pomoć koju smo realizovali na ovom području prelazi milijardu eura”, rekao je Okay.

Naveo je da svi akteri u regiji treba da rade na tome da unaprijede saradnju, da riješe probleme kako bi osigurali mir i stabilnost.

U Sarajevu je danas otvoren jubilarni deseti biznis forum kojem prisustvuje oko 2.000 učesnika iz regije i svijeta.

Izvor: Agencije