Potpredsjednik poljske Vlade: Ako pobijedimo, ‘polonizirat’ ćemo medije

Poljska, PiS, Pravo i pravda, Jaroslaw Kaczynski
Stranka Pravo i pravda je dugo sugerirala da će pokušati staviti pod kontrolu medije u stranom vlasništvu (EPA)

Potpredsjednik poljske Vlade rekao je da će poljska vladajuća stranka imati zadatak “ponovno polonizirati” poljske medije, u slučaju pobjede na izborima koji će se održati u listopadu ili studenom, prenosi Hina.

Stranka Pravo i pravda (PiS) je dugo sugerirala da će pokušati staviti pod kontrolu medije u stranom vlasništvu, zbog čega ju je oporba u Poljskoj kritizirala da želi ugušiti slobodu tiska.

“Dostojanstvena nacija i dostojanstveni ljudi ne mogu dozvoliti da većina medija bude u stranim rukama i to je zadatak s kojim se naša vlada suočava, ako ostanemo na vlasti u idućem mandatu”, rekao je potpredsjednik Vlade Jaroslaw Gowin, a prenijela poljska javna novinska agencija PAP.

Kontrola nad javnom televizijom

U Mađarskoj su suradnici premijera Viktora Orbana, koji je PiS-ov saveznik, preuzeli kontrolu nad velikim dijelom medija, a vladajući Fidesz u potpunosti kontrolira javne medije, zbog čega se suočava s međunarodnim optužbama za slabljenje slobode govora.

Slično Orbanu, dolaskom na vlast 2015. godine, PiS je polako krenuo preuzimati kontrolu nad javnom televizijom TVP, koju oporbeni političari optužuju za pristranost u korist Vlade.

S druge strane, medijska grupa Discovery vlasnik je TVN-a, nadređene tvrtke televizijske postaje TVN24, a u Poljskoj je prisutan i njemački Axel Springer kao vlasnik poljskog izdanja Newsweeka i tabloida Fakt, koji su često kritičari Vlade.

“Kada postoji sukob interesa između Poljske i Njemačke, te novine predstavljaju njemačko gledište i njemačke interese”, kazao je Gowin.

Izvor: Agencije