Potpredsjednica VSTV-a najavila prijavu protiv Memića

Jukić je rekla da ju je Muriz Memić pokušao kriminalizirati (Arhiva)

Ifet Feraget, advokat porodice ubijenog mladića Dženana Memića, reagirao je na pismo koje je medijima uputila Ružica Jukić, potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, najavljujući i krivičnu prijavu protiv Muriza Memića. 

U saopćenju je Jukić, kako prenose bh. mediji, rekla da ju je Memić pokušao kriminalizirati, te dodala da više neće imati razumijevanja za njegovu tragediju jer je “prešao i posljednju crtu tolerancije”.

Podsjetimo, Memić je u jednom od posljednjih istupa pozvao Ružicu Jukić da podnese ostavku jer je, kako je rekao, obećala da glavnoj tužiteljici Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalidi Burzić neće dati podršku, a to je, kako je dodao, uradila.

Pritom je zakazao nove proteste za 29. juni, nakon odluke Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine da se Ljubi i Bekriji Seferoviću poništi oslobađajuća presuda koju je izrekao Kantonalni sud u Sarajevu.

‘Tegeltija nije sudija, a Jukić jest’

Reagirajući na najavu Jukić da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Memića, Feraget je rekao da za osobu poput nje nema mjesta u pravosuđu.

“Onaj ko nije u stanju da razumije tuđu bol, pa i pod pretpostavkom da taj ko trpi bol na neki način okrzne nekim svojim riječima, sasvim sigurno nema razumijevanja za takvu izjavu.”

Feraget je naveo i da Jukić u pismu otkriva da je ona “i sudija”.

“Saznali smo isto tako da je gospođa Jukić sudija, a gospodin Tegeltija nije sudija. Gospodin Milan Tegeltija je predsjednik, pa nije sudija, a gospođa Jukić je potpredsjednica, ali je i sudija. Nastupila je jedna dodatna konfuzija i to je još jedan razlog više da se pristupi izmjenama Zakona o VSTV-u i rada VSTV-a, koji je potpuno nefunkcionalan”, poručio je Feraget, prenosi Patria.

Advokat porodice Memić istakao je i to da će biti zanimljivo vidjeti koliko će trebati Tužilaštvu Kantona Sarajevo da uzme u rad prijavu Jukić, navodeći da oštećenima pripada pravo i da pretjeraju.

Izvor: Agencije