Potpisi za najveću zonu slobodne trgovine

Zagovaratelji TPP-a tvrde da će on potaknuti ekonomski rast u Kanadi, SAD-u i Japanu (Reuters)

Dogovor o transpacifičkom partnerstvu (TPP) koji treba omogućiti uspostavu najveće zone slobodne trgovine u svijetu u četvrtak je potpisalo 12 držva partnera na svečanosti na Novom Zelandu uz direktan televizijski prijenos.

TPP treba ukloniti zapreke trgovini i ulaganju između njegovih članova, pa tako i Sjedinjenih Američkih Država i Japana koji su sa 40 posto zastupljeni u svjetskoj ekonomiji.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je u saopćenju zadovoljstvo zbog potpisivanja dogovora koji će „ojačati našu vodeću ulogu u svijetu i potaknuti zapošljavanje u SAD-u.

Dogovor su potpisali Australija, Brunej, Kanada, Čile, Japan, Malezija, Meksiko, Novi Zeland, Peru, Singapur, SAD i Vijetnam.

Da bi stupio na snagu, moraju ga u iduće dvije godine ratificirati nacionalni parlamenti, pa tako i Američki kongres u kojemu ima sve više protivnika, napose u ovo vrijeme predsjedničke utrke.

Obama je pozvao Kongres da „što prije“ odobri taj tekst.

Protesti u Aucklandu

Susjedna Kanada želi, pak, provesti raspravu prije nego što počne postupak ratifikacije u Parlamentu.

TPP predviđa znatno otvaranje tržišta poljoprivrednih proizvoda Kanade, SAD-a i Japana, bez obzira je li riječ o riži, šećeru, siru ili govedini.

Premda zagovaratelji TPP-a tvrde da će on potaknuti ekonomski rast u tom dijelu svijeta, više nevladinih organizacija upozorava da će donijeti samo opću deregulaciju, a korist isključivo multinacionalnim kompanijama.

U Aucklandu su demonstranti zaustavili saobraćaj, negodujući zbog potpisivanja dogovora koji će, ističu, donijeti ukidanje radnih mjesta.

Izvor: Agencije