Potpisi u Hrvatskoj za definiranje braka

U Hrvatskoj se do nedjelje prikupljaju potpisi za referendum, kojim se traži da se u Ustav definira da je brak zajednica muškarca i žene.

“Udruga, koja prikuplja potpise birača priopćila je da ima dovoljan broj – više od 380 tisuća. U Vladi, međutim, misle drugačije”, izvještava iz Zagreba reporterka Al Jazeere Ivana Brkić. 

Volonteri u akciji svakodnevno uvjeravaju građane – da podupru njihovu inicijativu.

Podrška vjerskih zajednica

Evica, stanovnica Zagreba, koja je stavila svoj potpis na inicijativu, objašnjava: “Vjerujem u instituciju braka – muž, žena, djeca. Tako sam odgojena katolički i tako razmišljam i rezoniram”. 

Udruga “U ime obitelji” nastoji izmijeniti Ustav. U tome ima podršku ne samo katoličke, već i drugih vjerskih zajednica. Istospolnim parovima u Hrvatskoj žele onemogućiti usvajanje djece.

Željka Markić iz udruge “U ime obitelji”, smatra:  “Postoje u nekim europskim zemljama trendovi da se promjene u društvu -status i ono što proizlazi iz braka, mislim da se to događa na jedan nedemokratski način”.

Nedemokratskim doživljavaju i mnoge incidente, koji prate akciju. Udruga je policiji prijavila više od 50 napada na njihove volontere, uglavnom, u Rijeci i Zagrebu.

Iz zagrebačke policije nam je potvrđeno da su prijavljeni fizički nasrtaji, te uništavanje štandova.

Glas protiv akcije digle su gay udruge. Tvrde da se inicijativom širi homofobija, te da se narušavaju Ustavom zagarantirana ljudska prava. I na Facebooku se vodi kampanja protiv akcije.

Grupa “Hoću da to uđe u Ustav”, duhovitim je komentarima u samo nekoliko sati prikupila više hiljada lajkova.

Dio nevladinih udruga tvrdi i da potpise ne prikuplja građanska, već stranačka inicijativa. Ne vide njezin smisao, jer je brak kao zajednica muškarca i žene već definiran Obiteljskim zakonom.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije, kaže: “Ono što oni žele- zabraniti homoseksulnim parovima da posvajaju djecu – to jednostavno nije točno, jer sam zakon  posvojitelje ne bira na osnovi bračne zajednice, već na osnovi podobnosti posvojitelja i posvojiteljice.”

Koliko je potpisa potrebno

U udruzi “U ime obitelji” pohvalili su se da imaju dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma. “Vlada bi im, međutim, mogla pomrsiti račune. U Ministarstvu uprave tvrde da im nedostaje još 70 tisuća potpisa birača”, izvještava Brkić. 

Ustavni stručnjaci pojašnjavaju da je potrebno prikupiti najmanje deset posto od ukupnog broja birača.

Prikupljanje potpisa završava u nedjelju. Bude li sve u redu s potpisima i pitanjem, parlament će raspisati referendum.

Teoretski, za prolazak ove inicijative dovoljno je da od troje birača koji pristupe referendumu, dvoje budu ZA. 

Izvor: Al Jazeera