Potpisani ugovori za pristupne ceste Pelješkom mostu

Izgradnja Pelješkog mosta počela je prije 14 mjeseci, a izvodi je China Bridge and Road Corporation (Anadolija)

U Zagrebu su u srijedu potpisana dva ugovora o izgradnji pristupnih cesta Pelješkom mostu i saobraćajnice preko Pelješca između Hrvatskih autocesta (HAC) i izvođača radova, kompanija Strabag i Avax, uz prisustvo predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra saobraćaja, mora i infrastrukture Hrvatske Olega Butkovića.

Potpisivanjem ugovora okončan je konkursni postupak za izgradnju pristupnih cesta i okončanje druge, treće i četvrte faze projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom, za koju je osigurano 85-postotno finansiranje iz fondova Evropske unije za sve faze projekta.

Vrijednost potpisanih ugovora iznosi približno 990 miliona kuna (135 miliona eura), što, zajedno s cijenom Pelješkog mosta, iznosi otprilike 3,1 milijardu kuna (420 miliona eura), prenosi Anadolija.

Riječ je o izgradnji 30 kilometara cesta s tunelima, vijaduktima, usjecima i ostalim zahtjevnim objektima i dionicama te završnom konkursu za projekt povezivanja južne Dalmacije s ostatkom Hrvatske, koji je ocijenjen kao jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata ove generacije.

Saobraćajnice će zaobići Neum

Pristupne ceste i sam Pelješki most preko Pelješca povezat će hrvatsku teritoriju i zaobići Neum, na teritoriji Bosne i Hercegovine, čime građani Hrvatske, Evropske unije i ostali neće biti primorani dvaput prelaziti granicu s Bosnom i Hercegovinom, državom koja nije članica Unije.

Plenković je zaželio izvođačima da što prije završe ugovorene poslove.

Na javnom konkursu austrijska kompanija Strabag izabrana je za drugu dionicu, a grčka kompanija Avax za treću i četvrtu.

Izvođači imaju ugovorene rokove od 23 mjeseca, odnosno 28 mjeseci, ali je najavljen završetak radova prije ugovorenog roka.

Butković je izjavio kako ne očekuje da će pristupne ceste previše kasniti za izgradnjom Pelješkog mosta, koja dobro napreduje, a Plenković je najavio kako očekuje da će svi poslovi biti gotovi do 1. februara 2022.

Izgradnja mosta počela prije 14 mjeseci

“Siguran sam da će odabrani izvođači opravdati dano povjerenje te da će svojom kvalitetom i iskustvom uspješno realizirati sve faze projekta na najvišoj mogućoj razini”, poručio je Butković.

Dodao je da taj projekt posebno očekuju Dubrovčani i stanovnici južnog dijela Hrvatske.

Predsjednik Uprave HAC-a Josip Škorić izjavio je da izvođači imaju 14 plus 70 dana do uvođenja u posao nakon današnjeg potpisa ugovora, ali da će pripremni radovi (dopremanje mašina i mehanizacije, iskolčavanje trase) početi već od 14. oktobra.

Također je rekao da će brzina radova biti u interesu samih izvođača jer će kraćim rokovima postići znatne uštede, s obzirom na to da obje kompanije nisu domicilno s tog prostora.

Izgradnja Pelješkog mosta, što je prva faza projekta, počela je prije 14 mjeseci, a izvodi je kompanija China Bridge and Road Corporation.

Izvor: Agencije