Oglasi

Potpisani sporazumi o granicama između Hrvatske i BiH

Delegacije Hrvatske i BiH su potpisale dva sporazuma o graničnim prijelazima koji će stupiti na snagu prvog jula.

Delegacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine u Briselu su potpisale dva sporazuma o graničnim prijelazima koji će stupiti na snagu prvog jula, kad Hrvatska postane članica Evropske unije.

Potpisani su Ugovor o graničnim prijelazima, Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Hrvatske te o slobodnom tranzitu preko teritorije Hrvatske u luku Ploče i iz nje i preko teritorije BiH u Neumu.

Sporazum u ime BiH je potpisao predsjednik Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, a u ime Hrvatske ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Odluka o sporazumima

Prethodno je u utorak Prеdsјеdništvо Bosne i Hercegovine nа 46. vаnrеdnој sјеdnici dоniјеlо odluke o prihvatanju ugovora i sporazuma o granicama sa Republikom Hrvatskom.

Granica između Bosne i Herecgovine i Hrvatske neće biti zatvorena nakon prvog jula, kako je to izgledalo u ponedjeljak, kada je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović odbio potpisati Ugovor o graničnim prijelazima i Sporazum o pograničnom saobraćaju BiH i Hrvatske.

Ranije je Peter Sorensen, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, poslao nedvosmislenu poruku: Evropska unija očekuje da se Ugovor potpiše, alternative nema.

"Neću spekulirati o eventualnim posljedicama, jer niko ne želi posljedice ovoga, a najmanje bh. političari ili građani BiH. Zato nema potrebe da se o tome spekulira. Ovi dokumenti s Hrvatskom, i stoga i EU, moraju biti potpisani i o tome nema rasprave."

Izvor: Al Jazeera
 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.