Potpisan ugovor za Beograd na vodi vrijedan 3,5 milijardi eura

U Beogradu je danas potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat “Beograd na vodi”, čija je vrijednost blizu 3,5 milijarde eura, a koji bi trebao značajno pokrenuti privredu Srbije, uposliti građevinsku industriju i osigurati nova radna mjesta.

Ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Mihajlović, predsjednik Upravnog odbora kompanije “Eagle Hills” Muhamed Alabar iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i direktor “Beograda na vodi” Aleksandar Trifunović, a ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Tim projektom predviđeno je da se na površini od blizu 177 hektara izgradi više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, otprilike 750.000 kvadratnih metara poslovnog i komercijalnog prostora, više od 62.000 kvadrata javnih sadržaja, kao što su vrtići, škole, ustanove kulture, socijalne i zdravstvene zaštite i gotovo 242.000 kvadrata novih zelenih površina.

Prve dvije stambene kule

Ti kapaciteti omogućavaju da na tom prostoru bude više od 13.000 zaposlenih i više od 17.000 stanovnika.

Osnovni elementi ugovora, koji, prema riječima gradskih čelnika, podrazumijeva da cjelokupan trošak finansiranja projekta i rizike snosi investitor, bit će predstavljeni javnosti u zgradi obnovljene Beogradske zadruge, čiju je rekonstrukciju, također, finansirao arapski partner.

Prema riječima nadležnih, Republika Srbija, odnosno Grad Beograd, ne investiraju ništa, osim u infrastrukturu do granice projekta, što bi i inače uradili.

Izgradnja prvih objekata u “Beogradu na vodi” počet će, prema najavama gradskih funkcionera, na ljeto ove godine i to će biti dvije stambene kule koje su premijerno prikazane u Kanu, na najvećem svjetskom sajmu nekretnina.

Potpisivanju ugovora za “Beograd na vodi” prethodilo je usvajanje “lex specialisa” koji se odnosi na taj projekat, raščišćavanje terena za gradnju, ali i kritike dijela stručne javnosti, pojedinih opozicionih stranaka i nevladinih organizacija.

Lex specijalisom se “Beograd na vodi” definiše kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd, a Srbija i Grad Beograd imaju sva prava, obaveze i odgovornosti korisnika eksproprijacije, predviđene zakonom kojim se uređuje eksproprijacija.

Za eksproprisanu nepokretnost vlasnik ima pravo na naknadu koja ne može biti niža od tržišne vrijednosti nepokretnosti, a vlasnik nepokretnosti je dužan da se izjasni u roku od osam dana od dana dobijanja prijedloga za eksproprijaciju.

Prema riječima gradonačelnika Beograda, eksproprijacija zemljišta na prostoru gdje će se graditi “Beograd na vodi” već je krenula i taj proces bit će završen u naredna dva do tri mjeseca. Do sada je srušeno 188 od 246 objekata i raseljena je 101 porodica.

Veliki interes

Inače, 16. marta ove godine počela je registracija zainteresovanih za stanove u dvije kule u okviru “Beograda na vodi”, kako bi investitor “osjetio tržište” i vidio koliko je zainteresovanih i za koje vrste stanova.

Prema riječima gradonačelnika, interesovanje za stanove u okviru projekta i dalje je izuzetno veliko, a samo za prva dva dana stiglo je više od 1.500 prijava.

Premijer Vučić je jučer istakao da je projekat “Beograd na vodi” velika šansa za Srbiju i za veliki broj preduzeća.

“Mi ćemo se fokusirati da angažujemo najveći broj srpskih kompanija i verujemo da ćemo mnogo toga da napravimo”, naveo je Vučić.

Izvor: Agencije