Potpisan Ugovor o Transportnoj zajednici između BiH i EU-a

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić potpisao je danas u Briselu Ugovor o Transportnoj zajednici između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, a potpisivanju je prisustvovala i evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

Time se Bosna i Hercegovina pridružila ugovoru u okviru kojeg su joj odobrena četiri projekta, te Srbiji dva i Makedoniji jedan. Ukupna vrijednost projekata iznosi 538,8 miliona eura.

Komesarka Bulc izrazila je zadovoljstvo zbog današnjeg potpisivanja ugovora, podsjećajući da je riječ o veoma značajnom dokumentu.

“Posebno sam sretna što su se svi napori visoke predstavnice EU-a Federike Mogherini, evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje Johannesa Hahna i mene isplatili da bi se došlo do potpisivanja ovog ugovora sa svim zemljama zapadnog Balkana i time dobila potpuna saradnja kad je u pitanju oblast transporta”, pojasnila je Bulc.

Također, komplimentirala je bh. političarima, koji su uspjeli prebroditi veoma tešku političku situaciju, stavljajući budućnost zemlje na prvo mjesto.

“Drago mi je da sada ovo možemo implementirati kroz konkretne projekte. Radujem se konkretnim beneficijama za bh. građane i biznismene”, zaključila je Bulc.

Razvoj infrastrukture

Zvizdić je zahvalio svima koji su s bh. institucijama radili na projektu potpisivanja ovog ugovora i izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Bosna i Hercegovina postala dio izuzetno važnog projekta, posebno zahvalivši Mogherini i Hahnu, jer je to značajno ubrzalo put Bosne i Hercegovine ka evropskim integracijama, što je najvažniji vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

“Današnje potpisivanje je za nas izuzetno važno iz više razloga, ali posebno jer će ukupna infrastruktura biti usklađena etapno s normativima i standardima koji važe u EU-u, a to znači razvoj infrastrukture kao preduvjeta za ekonomski razvoj, povezivanja s regijom i EU-om”, rekao je Zvizdić.

Kao drugi važan razlog Zvizdić je izdvojio činjenicu da je nakon potpisivanja ovog ugovora realiziran bazni preduvjet koji će Bosni i Hercegovini pomoći da krene s implementacijom četiri projekta koja su joj odobrena na posljednjem samitu u Trstu.

“Bosna i Hercegovina je, bez obzira na naše unutrašnje složene procedure, još jednom pokazala da se može postići unutrašnji konsenzus i da možemo kredibilno i uspješno realizirati naše obaveze. Zato iskazujem zadovoljstvo da smo pristupili ovom važnom projektu”, zaključio je Zvizdić.

Odobreni projekti

Bosni i Hercegovini odobren je projekt izgradnje dionice autoputa 5-C, na potezu Ponirak – Vraca, odnosno Zenica –Tunel, čija je vrijednost 83,9 miliona eura, od čega je Bosna i Hercegovina dobila grant od 15,9 miliona eura.

Druga dionica je Zenica – Gračanica s ukupnom investicijskom vrijednošću 66,9 miliona eura, a grant za Bosnu i Hercegovinu iznosi 11,8 miliona eura.

Treća dionica je Johovac – Rudanka, čija je vrijednost 80 miliona eura, a grant za Bosnu i Hercegovinu odobren je u iznosu 15,3 miliona eura.

Luka Brčko četvrti je projekt vrijednosti 10,1 milion eura, za koji su Bosni i Hercegovini odobrena grant sredstva u iznosu 3,1 milion eura.

Dobijena sredstva predstavljaju veliku investicijsku vrijednost koja iznosi blizu 250 miliona eura, od čega je Bosna i Hercegovina dobila blizu 46 miliona eura grant sredstava, koja će omogućiti da se pokrene realizacija ova četiri izuzetno važna projekta za infrastrukturno unapređenje ambijenta u Bosni i Hercegovini.

To će biti podloga za jačanje ekonomije i privlačenje stranih investicija, potvrđeno je danas iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Iako su Bosni i Hercegovini još na julskom samitu lidera zapadnog Balkana u Trstu odobrena četiri kandidovana projekta, nije potpisan Ugovor o osnivanju transportne zajednice jugoistočne Evrope zbog neslaganja entiteta Republika Srpska.

“Vlada bh. entiteta Republika Srpska postavila je zahtjeve koje Vijeće ministara Bosne i Hercegovine ne može prihvatiti”, rekao je tada Zvizdić te poručio kako je neprihvatljivo da Bosnu i Hercegovinu u međunarodnim ugovorima predstavljaju entitetski ministri, kako to predlažu iz Banje Luke.

Izvor: Al Jazeera i agencije