Oglasi

Potpisan ugovor o izgradnji prve dionice autoputa Beograd - Sarajevo

Sa turskom kompanijom potpisan komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju dijela autoputa u vrijednosti od 250 miliona eura.

Autoput Sarajevo - Beograd: Potpisan ugovor za izgradnju kroz Srbiju

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, predsjednik turske kompanije Tasyapi Emrullah Turanli i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak potpisali su komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa Beograd - Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, vrijedan 250 miliona eura. 

Potpisivanju komercijalnog ugovora u Vladi Srbije u Beogradu prisustvovao je i ministar transporta i infrastrukture Turske Mehmet Cahit Turhan, javlja Anadolija.

"Bez povezivanja nema stabilnosti i nema važnije stvari za naš region od infrastrukturnog povezivanja. Izgradnja autoputa Beograd - Sarajevo početak je boljeg povezivanja Srbije i Bosne i Hercegovine koji će omogućiti brži razvoj regiona, a zadatak nas političara je da stvorimo uslove da građani u našem regionu žive bolje", kazala je Mihajlović nakon potpisivanja komercijalnog ugovora, saopćeno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Mihajlović je rekla da komercijalni ugovor koji je potpisan omogućava da se krene u izgradnju jedne od dvije dionice kružnog autoputa Beograd - Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, zajedno sa izradom projektne dokumentacije. 

"Nadamo se da ćemo iduće godine potpisati finansijski ugovor, a 2020. i početi radove. Od izvođača očekujemo da radove izvodi u skladu s ugovorom i na vreme", kazala je Mihajlović. 

Naglasila je da je realizacija ovog projekta važna za dobre odnose između Turske i Srbije, i da predstavlja direktan rezultat prijateljskih odnosa između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. 

"Brzina kojom smo potpisali najpre memorandum, zatim okvirni sporazum sa Tasyapijem, a sad i komercijalni ugovor pokazuje posvećenost obe strane ovom projektu", kazala je Mihajlović.

Dodala je i da trgovinski odnosi Srbije i Turske bilježe rast iz godine u godinu: "Trgovinska razmena u 2017. iznosila je milijardu evra, što je četiri puta više ngo 2009, a učinićeno sve da ta razmena u budućnosti pređe dve milijarde evra."

'Turska smatra Srbiju susjedom'

Turski ministar transporta i infrastrukture Mehmet Cahit Turhan rekao je da Turska smatra Srbiju važnim faktorom za stabilnost u regiji i da je ugovor koji je danas potpisan samo početak kad je u pitanju dalje unapređenje odnosa između dvije zemlje.

"Jedan od pokazatelja koliki značaj Turska pridaje Srbiji je taj što Srbiju smatramo susjedom, iako između naših država nema fizičke granice. Predsjednici Turske i Srbije dali su veliki lični doprinos unapređenju odnosa između dvije zemlje. Tasyapi je jedna od naših najboljih kompanija i vjerujem da će ovaj veliki projekat uspješno realizovati", rekao je Turhan i dodao da je ralizacija ovako velikog projekta doprinosi razvoju, stabilnosti i miru u regiji. 

Činu potpisivanja ugovora prisustvovao je i potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić koji je rekao da je potpisivanje ugovora rezultat najboljih mogućih odnosa dvije zemlje, odličnih ličnih odnosa predsjednika dvije zemlje, kao i postojanja trilaterale Srbija - Turska - Bosna i Hercegovina. 

"Malo ko je verovao da će ovaj projekat ikad biti realizovan, jer se radi o velikom, skupom i zahtevnom projektu. Zahvaljujući potpredsednici Mihajlović i Ministarstvu građevinarstva, projekat koji je doskora izgledao nemoguće, sad počinje da se realizuje. Srbija sa Bosnom i Hercegovinom ima najveću trgovinsku razmenu u regionu, a ubedljivo najgoru infrastrukturu, i zato je za poslovnu zajednicu ovo životno važan projekat. Takođe, ovo je jedna od retkih dobrih vesti koja dolazi iz regiona, umesto različitih taksi i blokada, i predstavlja važan doprinos procesu normalizacije odnosa u regionu", rekao je Ljajić i dodao kako se stvaraju nove perspektive u odnosima Srbije i Turske. 

Iz ministarstva je saopćeno kako komercijalni ugovor obuhvata izradu plana detaljne regulacije, projekata i izvođenje radova na izgradnji dionice Sremska Rača - Kuzmin, sa novim mostom preko rijeke Save, kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije za drugu dionicu autoputa Beograd - Sarajevo, od Požege do Kotromana. 

Sa kompanijom Tasyapi danas su potpisana i dva ugovora iz oblasti stanogradnje. Ugovori se odnose na izgradnju stanova u Vranju i Nišu u okviru programa stanogradnje za pripadnike snaga bezbjednosti Srbije. 

Potpisivanju ugovora u Vladi Srbije prisustvovao je i ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic. 

Prije potpisivanja ugovora, Mihajlović i turski ministar Turhan imali su sastanak, nakon kojeg je održan i zajednički sastanak ministarstva sa turskom delegacijom na kojem je razgovarano o saradnji na infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti drumskog i zračnog saobraćaja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.