Potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

Pelješki most
Plenković kaže da 55 metara visine omogućuje funkciju luke u Neumu na najkvalitetniji mogući način (Anadolija)

Predstavnici Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation potpisali su u ponedjeljak u Dubrovniku ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna (približno 280 milijuna eura), bez PDV-a.

U Dubrovniku je održana svečanost u vezi s potpisivanjem ugovora o izgradnji te ugovora za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, prenosi Fena.  

Hrvatske ceste dobile su tri ponude na natječaju za gradnju Pelješkog mosta i u siječnju ove godine odabrale su ponudu kineskog konzorcija.

Početkom travnja, pak, za nadzor nad izgradnjom mosta kopno – Pelješac s pristupnim cestama odabrana je zajednica ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koji su za to dali ponudu u iznosu 49,4 milijuna kuna (6,6 milijuna eura), bez PDV-a.

Hrvatski premijer Andrej Plenković istaknuo je kako se most gradi i s punim uvažavanjem Bosne i Hercegovine.

Plenković: ‘Visina mosta omogućuje sva prava BiH’

“Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način, dopuštajući time sva prava koja Bosna i Hercegovina ima”, kazao je Plenković.

“Ovaj ugovor sklapa se na iznos od dvije milijarde i 82 milijuna kuna. Istodobno sklapamo i ugovor za stručni nadzor rada. Most je dug 2.440 metara i sadrži 13 raspora. Radi se o jedinstvenoj konstrukciji čelika i betona, koja mora podnijeti nepovoljne okolnosti. Naime, most se gradi na lokaciji koja je obilježena značajnim rizikom pojave od potresa, a jaki vjetrovi su uobičajena pojava”, ustvrdio je predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Državno povjerenstvo za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) prethodno je odbilo žalbe austrijskog Strabaga i zajednice ponuditelja italijanskog Astaldija i turskog IC Ictas Isaat Sanayija uložene na izbor izvođača radova za gradnju Pelješkog mosta s pristupnim cestama.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se službeno usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka.

Tom prilikom upućen je i poziv Hrvatskoj da se hitno uključi u bilateralne razgovore s Bosnom i Hercegovinom radi postizanja rješenja za razgraničenje na moru na načelima uvažavanja suverenih prava Bosne i Hercegovine.

Jedni su tada navodili da se most na jugu Hrvatske ne može graditi bez riješenog pitanja granice i slobodnog prolaza između dviju zemalja, a drugi da to nije službeni stav institucija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije