Potpisan sporazum o nastavku proizvodnje u Fiatu

Poslovodstvo i predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji FIAT potpisali su sporazum u Vladi Srbije, čime je i formalno postignut dogovor o uvjetima nastavka rada u toj kompaniji.

Dogovor će osigurati nastavak proizvodnje modela “FIAT 500L” u Srbiji, kao i nastavak dijaloga između čelnika kompanije i sindikata.

Sporazum su potpisali predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u kompaniji FIAT, Zoran Marković i glavna direktorica kompanije FIAT Chrysler Automobili Srbija Silvia Vernetti, dok je ministar privrede Goran Knežević svojim parafom potvrdio sporazum.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić, ocijenivši kako su “razgovori bili jako teški, ali je pronađen dobar kompromis”.

“Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritikama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i FIAT, i Vladu na ozbiljan kompromis”, rekla je Brnabić.

“Nemam nikakav problem da ponovo razgovaram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima”, dodala je.

Primanja u skladu s rastom inflacije

Radnici kompanije FIAT bili su u štrajku od 27. lipnja do 18. srpnja, a postignuti dogovor je dio novog kolektivnog ugovora koji će obuhvatiti naredne tri godine.

Između ostalog, dogovoreno je povećanje plaća u skladu sa službenom stopom inflacije koju će projicirati Narodna banka Srbije za naredne tri godine.

Svake godine u veljači plaće zaposlenih usklađivat će se s pretpostavljenom inflacijom, a za 2018. godinu plaće će biti povećane za 4,5 posto.

Za ovu godinu povećanje će biti u iznosu od 2,2 posto od kolovoza kako bi se izjednačilo s godišnjom očekivanom inflacijom.

Dogovorena je i isplata polovice bonusa u idućem mjesecu, dok će ostatak biti isplaćen do kraja godine.

Postignut je i dogovor da se naknada za noćni prijevoz udvostruči.

U skladu s dogovorom, predstavnici sindikata prihvatili su da se suzdrže od bilo kakvih štrajkova tokom cijelog razdoblja trajanja novog kolektivnog ugovora. 

Polemika Tadića i Vučića

Proteklih dana, nakon što je obustavljen štrajk, slučaj FIAT bio je predmet polemika vladajućih i opozicije.

“Od FIAT-a smo mnogo više dobili nego što smo platili”, rekao je Boris Tadić, čelnik Socijaldemokratske stranke (SDS) i bivši predsjednik Srbije, navodeći da je za tehničko održavanje Zastave od 2000. godine do privatizacije izdvojeno dvije milijarde eura.

Nije želio govoriti o detaljima ugovora kako ne bi prekršio poslovnu tajnu, koja je, kako je rekao, praksa u automobliskoj industriji. Naveo je kako je ekonomske i druge detalje s vodstvom kompanije dogovorala vlada na čelu s Mirkom Cvetkovićem.

“Građani treba da znaju koliko je novca tačno izdvojeno i vlada mora da pregovara sa rukovodstvom FIAT-a o tome da se ne bi poništio obligacioni odnos koji ima Srbija u odnosu na FIAT”, rekao je Tadić.

Uputio je kritiku aktualnoj Vladi zato što “ništa nije radila po pitanju dovođenja novih proizvođača automobila”.

Po njemu, “Vlada mora da radi na tome da FIAT zadrži, ali ne jeftinom radnom snagom nego podizanjem konkurentnosti”.

Odgovorio mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ujedno i predsjednik vladajuće Srpske napredne stranke, rekavši kako su “sada za sve krivi naprednjaci, a ‘ni luk jeli ni luk mirisali’, dok Tadić drži predavanja”.

“Nisam ja pravio te ugovore… Napravili ‘žuti’ [vlast koju su činili partneri okupljeni oko Demokratske stranke], koji nas danas napadaju”, dodao je.

Po Vučiću, “greške se mogu praviti, ali ne može se biti licemeran, pa kriviti drugoga za svoje greške”.

Izvor: Al Jazeera i agencije