Potpisan sporazum o formiranju vlade Kosova

Ramush Haradinaj, Kosovo
Očekuje se da će predsjednik Hashim Thaci dati Ramushu Haradinaju mandat za formiranje vlade (Reuters)

Koalicija desnog centra, koju vodi Demokratska stranka Kosova, u ponedjeljak je potpisala sporazum o formiranju vlade s manjom strankom Alijansa za budućnost Kosova, čime je završena gotovo tri mjeseca duga politička kriza nakon izbora 11. lipnja.

“Kosovo se napokon počelo kretati … imali smo velike odgode, a sada će naše institucije biti formirane”, istaknuo je Ramush Haradinaj iz koalicije desnog centra, koju čine stranke sastavljene oko bivših boraca Oslobodilačke vojske Kosova.  

Sporazumom će te stranke, uz predstavnike etničkih manjina, osigurati većinu od 63 zastupnika u parlamentu od 120 mjesta.

Nepoznata funkcija Pacollija

Očekuje se da će predsjednik Kosova Hashim Thaci kroz nekoliko dana dati Haradinaju mandat za formiranje vlade, prenosi Hina.

Izvor, koji je htio ostati anoniman, otkrio je Reutersu da će sjednica Skupštine na kojoj će biti imenovan predsjednik parlamenta, biti održana ovog tjedna.

Haradinaj je dva puta odgovarao za ratne zločine pred Haškim tribunalom, ali je oslobođen optužbi.

Već je kratko služio kao premijer 2005. godine.

Manju stranku Alijansa za budućnost Kosova vodi Behgjet Pacolli, kojeg se smatra najbogatijim Kosovarom.

Pacolli ima i švicarsku putovnicu, a od ruske je vlade u devedesetim godinama dobio velik broj ugovora za obnovu državnih zgrada u Moskvi.

U prošlom je desetljeću preselio svoje poslove iz ruske prijestolnice u Kazahstan.

Još uvijek se ne zna koja će biti njegova funkcija u novoj vladi.

Brojni izazovi pred novom vladom

Nove kosovske vlasti očekuje zadatak smanjenja nezaposlenosti od 30 posto i poboljšanja odnosa sa susjedima, poglavito Srbijom, što je uvjet za obje države na putu prema ulasku u Europsku uniju.

Nova vlada mora reformirati zdravstvo, školstvo i porezni sustav te uključiti u društvo 120.000 kosovskih Srba, koji ne priznaju neovisnost.

Kosovo je objavilo neovisnost od Srbije 2008. godine, gotovo desetljeće nakon što su zračnim napadima NATO-a istjerane srpske snage optužene za raseljavanje i ubojstva etničkih Albanaca u dvogodišnjoj pobuni.

Izvor: Agencije