Potpisan sporazum o formiranju nove vlade Kosova

Albin Kurti, Isa Mustafa
Albin Kurti: Dogovorili smo se o svemu, osim o usaglašavanju programa i podjeli odgovornosti (Anadolija)

Čelnik Pokreta Samoopredjeljenje i mandatar za sastav nove vlade Kosova Albin Kurti potpisao je u nedjelju s čelnikom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafom sporazum o vladajućoj koaliciji.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Skupštini Kosova, Kurti i Mustafa su priopćili da su potpisali sporazum i da će u ponedeljak, na sjednici Skupštine Kosova, biti izabrana nova vlada, prenosi Anadolija.

Rama čestitao na sporazumu

Albanski premijer Edi Rama čestitao je u nedjelju Samoopredjeljenju i Demokratskom savezu Kosova potpisivanje sporazuma o zajedničkoj vladi Kosova, prenosi Tanjug.

‘Uspjeh Pokreta Samoopredjeljenje i Demokratskog saveza Kosova u formiranju nove vlade i upravljanja Kosovom. Želim najkorisniju moguću saradnju za Albanace ovdje i tamo i radujem se stavljanju na stol pitanja slobode kretanja građana i preduzeća na našoj granici’, naveo je Rama u poruci na Twitteru.

“Već smo potpisali sporazum. Dogovorili smo se o svemu, osim o usuglašavanju programa i podjeli odgovornosti unutar nove vlade, u kojoj ćemo biti zajedno”, rekao je Kurti.

Glavni odbor Demokratskog saveza Kosova kasnije u nedjelju jednoglasno je usvojio koalicijski sporazum s Pokretom Samoopredjeljenje, potvrdio je glasnogovornik ove stranke, javlja Index online.

Demokratski savez Kosova će rukovoditi Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom obrazovanja, nauke i inovacija, Ministarstvom unuatašnjih poslova i javne uprave, Ministarstvom infrastrukture i planiranja, Ministarstvom poljoprivrede i razvoja i Ministarstvom obrane, prenosi Tanjug.

Unutar Pokreta Samoopredjeljenje već počelo organiziranje referenduma, jer tako nalažu stranački statuti.

Prema sporazumu, rekao je Kurti, mjesto predsjednika Skupštine Kosova pripast će Demokratskom savezu Kosova, dok će Glauk Konjufca prijeći u vladu.

Najmanja vlada do sada

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine Kosova 26. prosinca Glauk Konjufca iz Samoopredjeljenja je izabran za predsjednika Skupštine i za njega su glasali i zastupnici Demokratskog saveza Kosova, iako nije bilo sporazuma između dvije stranke.

“Dogovorili smo se da će iduća vlada imati ukupno 15 ministarstava, dva potpredsjednika vlade te 33 zamjenika ministara. Dakle, od 21 ministarstva, koja smo imali u prethodnoj vladi, imat ćemo samo 15, a od 80 zamjenika ministara spali smo na 33. To znači da će iduća vlada, koja počinje s radom, biti najmanja vlada u neovisnoj državi Kosovo”, rekao je Kurti.

Mustafa je također potvrdio da je sporazum rezultat razumijevanja i zajedničkog rada u interesu svih.

Naglasio je da će se o predsjedniku Kosova razgovarati kada istekne mandat sadašnjem predsjedniku Hashimu Thaciju.

“Što se predsjednika tiče, složili smo se da to neće biti dio sporazuma koji smo danas potpisali. To će biti pitanje koje ćemo Kurti i ja dogovoriti kao politički čelnici. I to pitanje ćemo riješiti kada bude vrijeme da se riješi”, kazao je Mustafa.

Jedna tačka dnevnog reda

Dodao je da će se, što se tiče kandidata za predsjednika Skupštine i ministara iz njegove stranke, kasnije u nedjelju raspravljati na sastanku Predsjedništva Demokratskog saveza Kosova.

Sjednica Skupštine Kosova zakazana je za ponedeljak s jednom točkom dnevnog reda – predstavljanje vladinog kabineta i glasanje.

Samoopredjeljenje je na izborima osvojilo 29, a Demokratski savez Kosova 28 zastupničkih mandata, od ukupno 120 u Skupštini.

Za izbor vlade Kosova potrebna je obična većina, ili 61 glas, tako da ove dvije stranke računaju na glasove manjinskih, nesrpskih zastupnika.

Prijevremeni parlamentarni izbori na Kosovu održani su 6. listopada.

Srpska lista neće podržati konstituiranje vlade

Stav Srpske liste je da ne podrži konstituiranje nove vlade Kosova, izjavio je kasnije u nedjelju predsjednik Srpske liste Goran Rakić, dodajući da će se oni boriti za interese srpskog naroda u Skupštini.

“To znači da mi ne želimo da budemo kočničari. Mi želimo da se borimo za interese srpskog naroda”, kazao je on, prenosi Tanjug.

Dodao je da kako se boriti u Skupštini Kosova znaju najbolje poslanici Srpske liste, kada na svaki njihov prijedlog za boji život Srba naiđu na neodobravanje.

“To povjerenje ne postoji, ali spremni smo da učestvujemo u tim institucijama, naši poslanici će se boriti, konsultovaće Beograd i uvek će biti uz svoj narod”, naveo je Rakić.

Izvor: Agencije