Oglasi

Potomcima žrtava nacizma austrijsko državljanstvo

Djeca, unuci i praunuci Jevreja žrtava nacizma koji su otišli iz Austrije zbog progona od Hitlerovog režima moći će dobiti državljanstvo.
Dosad su austrijsko državljanstvo mogli dobiti samo oni koji su preživjeli holokaustEPA - Arhiva

Potomci žrtava nacizma koji su morali pobjeći iz Austrije zbog progona od Trećeg Reicha moći će uskoro dobiti austrijsko državljanstvo na temelju zakona koji je prihvaćen u austrijskom parlamentu, javlja Hina pozivajući se na AFP.

Zastupnici su većinom prihvatili tu reformu, koju je predložila koalicijska vlada desnice i krajnje desnice Sebastiana Kurza. Nakon raspada koalicije u svibnju prijedlog je preuzela prijelazna vlada, koja je trenutačno na vlasti.

Djeca, unuci i praunuci Židova žrtava nacizma koji su otišli iz Austrije zbog progona od Hitlerova režima moći će zatražiti austrijsko državljanstvo. Dosad su to mogli samo oni koji su preživjeli holokaust.

Predsjednik židovske zajednice u Beču Oskar Deutsch pohvalio je "odluku koja stavlja Austriju na razinu njezine povijesne odgovornosti" za zločine u Drugom svjetskom ratu.

Diplomatske geste prema Izraelu

Čelnik konzervativaca Sebastian Kurz, ali i Slobodarska stranka (krajnja desnica) zaredali su u 18 mjeseci svoje vladavine s diplomatskim gestama prema Izraelu.

Po novom zakonu, potomci žrtava nacizma dobit će putovnicu, pri čemu ne moraju imati prebivalište u Austriji i ne moraju se odreći svog prvog državljanstva, čime nastaje poseban sustav, jer austrijski zakon dopušta dvojno državljanstvo samo u iznimnim slučajevima.

U raspravi prije donošenja zakona austrijski dužnosnici rekli su da su dobivali upite potomaka žrtava druge i treće generacije, napose Britanaca koji su zainteresirani za stjecanje državljanstva neke članice EU-a zbog Brexita.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.