Oglasi

Potočari: Tabuti 33 žrtve genocida preneseni na rukama do musale

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 33 identificirane žrtve genocida počinjenog u Srebrenici.

Završen Marš mira: Korištena autentična staza kao 1995.

Iz kruga bivše Fabrike akumulatora u Potočarima u srijedu navečer do prostora musale u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari izneseni su tabuti s posmrtnim ostacima 33 identificirane žrtve genocida počinjenog u Srebrenici.

Tabute s posmrtnim ostacima srebreničkih žrtava na rukama do musale prenijeli su članovi porodica ubijenih Srebreničana te učesnici ovogodišnjeg Marša mira.

Kolona je formirana od bivše Fabrike akumulatora do musale u mezarju Memorijalnog centra, gdje će u četvrtak biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

U sijedu navečer su proučena hatma-dova i tevhid za duše 33 žrtve srebreničnog genocida iz jula 1995. godine, prenosi Anadolija.

Anadolija

U Memorijalnom centru u Potočarima 11. jula bit će klanjana dženaza-namaz i obavljen ukop posmrtnih ostataka 33 žrtve.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk, rođen 1979. godine.

On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina.

U zelenom tabutu maloljetnog Osmana nalaze se posmrtni ostaci koji su pronađeni na nekoliko različitih lokacija.

Traga se za još više od 1.000 nestalih

Konačan smiraj ove godine naći će i otac i sin, Zaim i Fuad Pilav.

Ukopani će biti i braća Mujić, Fahrudin (25) i Zijo (28), te braća Isaković.

Asim Isaković je u momentu kada je ubijen imao 20 godina, dok je njegov brat Kasim bio samo dvije godine stariji.

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka, porodice se još nisu odlučile za ukop.

Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

Anadolija

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana.

Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica.

Najmlađa dosad ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.