Posvećenost i odlučnost Turaka je najjači garant

Niko neće spriječiti Tursku da dostigne ciljeve koje je zacrtala za 2023, 2053. i 2071. godinu, kaže Recep Tayyip Erdogan (EPA)

Posvećenost i odlučnost Turaka garant je koji je neophodan za borbu protiv napada na tursku ekonomiju, izjavio je u subotu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

“Kako se borimo protiv napada na tursku ekonomiju, naša najveća garancija je da svaki pripadnik našeg naroda zadrži svoju nezavisnost”, poručio je on u obraćanju povodom godišnjice Bitke kod Mancikerta (1071. godine), prenosi Reuters.

Istakao je da niko neće spriječiti Tursku da dostigne ciljeve koje je zacrtala za 2023, 2053. i 2071. godinu.

Turska se našla u ekonomskoj krizi zbog trgovinskog spora sa SAD-om.

Američki predsjednik Donald Trump odobrio je tarife na čelik i aluminij iz Turske, a lira je izgubila gotovo trećinu svoje vrijednosti.

‘Napad na našu zastavu’

Ranije ove sedmice Erdogan je rekao kako je napad na tursku ekonomiju poput napada na zastavu ili prava na molitvu, uslijed pada vrijednosti lire i ususret Kurban-bajramu.

On je kazao kako kriza valute za cilj ima “dovesti Tursku i njen narod na koljena”.

“Napad na našu ekonomiju nije drugačiji od napada na poziv za molitvom i našu zastavu. Cilj je isti – dovesti Tursku i turski narod na koljena, zarobiti ih”, naglasio je Erdogan.

“Oni koji misle kako će Turska popustiti na kursu valuta uskoro će vidjeti kako su u krivu”, dodao je.

Erdogan nije imenovao države ili institucije koje smatra krivima, ali prethodno je za pad vrijednosti valute optužio tajanstvene “kamatne lobije”, zapadnjačke rejting agencije i finansijaše.

Izvor: Agencije