Posvađana vladajuća koalicija u BiH

Usvajanje prijedloga budžeta za 2012. godinu, u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, bez glasova Stranke demokratske akcije, koja čini dio parlamentarne većine, narušilo je odnose unutar vladajuće koalicije.

Od Stranke demokratske akcije se sada traži da odstupi s vlasti. Istovremeno se vrata otvaraju novom šestom partneru – Savezu za bolju budućnost, izvještava reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović.

Nisu prošla ni četiri mjeseca od kako su Muhamed Ibrahimović, Sadik Ahmetović i Fuad Kasumović, u ime SDA predloženi, a zatim i imenovani na ministarske, i zamjeničku poziciju u Vijeću ministara.

Teško uspostavljenu koaliciju šest političkih partija, bodrila je međunarodna zajednica. Vrijeme je donijelo prvi veliki test – glasanje o budžetu.

‘Važni trenuci za BiH’

Sulejman Tihić, predsjednik SDA je rekao: “SDA ne može prihvatiti budžet.”

Pet vladajućih partija imalo je kapacitet da bez Stranke demokratske akcije izglasa budžet. A onda isporuči račun za nevjernost.

Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH, kaže:

“Smatramo da je to dogovor šestorke. Ako nije šestorke, onda je petorke i neko je tu suvišan.”

Ali u SDA se ne smatraju suvišnim, kaže potpredsjednik te stranke – državni ministar sigurnosti.

“Mi nećemo napustiti Vijeće ministara jer su ovo važni trenuci za BiH”, objašnjava Sadik Ahmetović.

Ali da bi mogli biti smijenjeni – na to računaju.

“Ako ima nekakva većina koja se dogovara, ja na to ne mogu uticati. Odgovornost za stanje u državi mora preuzeti onaj ko je povlačio takve poteze. To je na onima koji misle da je to bolje”, kaže Ahemtović.

Pet političkih partija  ima potrebnu većinu u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine. Pa ipak, mjesto SDA mogao bi zauzeti Savez za bolju budućnost. O tome se razgovara i u SDP-u.  

Damir Mašić, član Glavnog odbora SDP-a, kaže:

“Hoće li biti SBB unutra, zavisi i od SBB-a i od pet političkih partija koje su preostale od ove šestorke.”

‘Voz ne mrda’

Ulazak SBB-a, ojačao bi vlast, oslabio opoziciju, smatra lider SBB-a. Ali bliže se novi izbori, i pitanje je šta bi time ova politička partija dobila.

“Ja sam razgovarao i s gospodinom Tihićem i s gospodinom Lagumdžijom. Ja sam im predlagao da resetuju svoje odnose i sačuvaju tu koaliciju do ‘14. godine. Napravili su je, neka odgovaraju. Htjeli su zajedno da rade, neka rade. Mi kao opozicija nećemo mnogo da se znojimo. Nismo tu da vrebamo situaciju da uskočimo u vagon voza koji ipak stoji. Njihov voz, što se tiče uspješnosti, ne mrda. Što bismo se mi gurali da uđemo u taj voz”, kaže Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH.

I bez SBB-a, i bez SDA, vladajuća petorka može donositi odluke. Ali ostaje pitanje odgovornosti, i rizika da se prestruktuiranjem vlasti na državnom, sruši poredak na nižim nivoima.

Izvor: Al Jazeera