Postupci protiv bivših ministara u Srbiji

Od ukupno 189 osumnjičenih, optužnice su podignute protiv 49 osoba, naveo je tužilac Radisavljević

Pred Tužilaštvom Srbije za organizovani kriminal za posljednjih 10 mjeseci pokrenuto je 18 krivičnih postupaka protiv ukupno 189 osumnjičenih, od kojih su čak 122 vlasnici poduzeća, članovi upravnih odbora, dioničarskih društava koji se terete za novo krivično djelo uvedeno 15. aprila ove godine – zloupotreba položaja odgovornog lica.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević precizirao je za agenciju Tanjug da se, osim 122 okrivljenih za zloupotrebu položaja odgovornog lica, 24 tereti za zloupotrebu službenog položaja.

U odnosu na raniji period u djelovanju tužilaštva, kada je prvenstveno bilo usmjereno na borbu protiv kriminalnih grupa koje su se bavile trgovinom drogom, ucjenama, iznudama, otmicama i likvidacijama, posljednjih deset mjeseci tužilaštvo je rad usmjerilo na obračun sa korupcijom u privredi i javnim kompanijama.

Ukinuto rješenje

Zamah te borbe otpočeo je prošlog augusta, hapšenjem bivšeg predsjednika Upravnog odbora Agrobanke i njegovih saradnika.

Uslijedili su postupci protiv bivšeg ministra za zaštitu životne sredine Olivera Dulića, ministra za poljoprivredu Saše Dragina, vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića i drugih… Posljednji postupak pokrenut je prije desetak dana protiv također bivšeg ministra Predraga Bubala i njegovih saradnika.

Prethodnih dana, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rješenje Specijalnog suda kojim je bila potvrđena optužnica protiv Dulića i njegovih saradnika i naložio Specijalnom sudu da ponovo ispita optužnicu, a Specijalni sud je ponovo produžio pritvor za 30 dana Draginu i još osmorici njegovih saradnika.

Prema podacima tužilaštva, zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga istraga se vodi protiv 20 osoba, dok je za krivično djelo prevare osumnjičeno 18 osoba.

Zabrane raspolaganja imovinom

Za poresku utaju postupak se vodi protiv dvoje osumnjičenih, dok je po jedna osoba osumnjičena za pranje novca, udruživanje radi vršenja krivičnih djela i nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Od ukupno 189 osumnjičenih, optužnice su podignute protiv 49 osoba, naveo je tužilac Radisavljević.

On je ukazao da su u istom periodu, od augusta 2012. do maja ove godine, po nalogu tužilaštva pokrenute finansijske istrage protiv 139 osumnjičenih, da je donijeto 20 naredbi o zabrani raspolaganja imovinom.

Tužilaštvo je podnijelo je 15 zahtjeva za privremeno oduzimanje imovine za koju se sumnja da stečena krivičnim djelima i 19 za trajno oduzimanje u slučajevima u kojima su donijete pravosnažne osuđujuće presude.

Izvor: Agencije